Svet

Slovačka šalje Ukrajini "migove" - muzejske eksponate

Ukoliko "migovi" budu prebačeni u Ukrajinu, Slovačka bi morala da dobije 900 miliona dolara nadoknade od SAD i drugih saveznika, rekao je slovački ministar odbrane
Slovačka šalje Ukrajini "migove" - muzejske eksponatewww.globallookpress.com © Wang Xiaojun

Slovačka će dobiti odštetu od 900 miliona dolara za prebacivanje lovaca MiG-29 u Ukrajinu, objavio je portal "Pravda", pozivajući se na ministra odbrane Slovačke Jaroslava Nađa. 

Kako navode u tom Ministarstvu, članovi slovačke vlade smatraju da je novčana naknada od strane saveznika najbolje rešenje za prebacivanje lovaca koje je nacionalno ratno vazduhoplovstvo izbacilo iz upotrebe.

"Ukoliko migovi budu prebačeni u Ukrajinu, Slovačka bi morala da dobije 900 miliona dolara u gotovini i vojnom materijalu od SAD i drugih saveznika", rekao je Nađ, prenosi portal.

Slovačka je povukla eskadrilu MiG-29 iz Nacionalnog vazduhoplovstva krajem avgusta 2022. Njih bi ubuduće trebalo da zamene američki F-16.

U Slovačkoj se, prema pisanju medija, nalazi 11 "migova 29", od kojih 10 može biti prebačeno u Ukrajinu, a jedan će biti poslat kao eksponat u muzej.

Ministar je najavio da bi vlada mogla da odluči o slanju migova u Ukrajinu na jednom od narednih sastanaka. Slovački premijer Eduard Heger izrazio je uverenje da će migovi otići u Ukrajinu, a o tom pitanju je posebno raspravljao Odbor za odbranu i bezbednost slovačkog parlamenta.

image
VV inauguration
banner