Svet

Japanski poslanik: Ukrajinci da se povuku, ukoliko nisu u stanju da se bore samostalno

Muneo Suzuki sumnja u izveštaje zapadnih medija o "slabljenju Rusije"
Japanski poslanik: Ukrajinci da se povuku, ukoliko nisu u stanju da se bore samostalno© Foto Tanjug/AP Photo/Giuseppe Distefano

Ukrajina mora spustiti oružje i prekinuti sa konfliktom ukoliko ne može da se bori bez pomoći Zapada, izjavio je japanski narodni poslanik Muneo Suzuki.

Ovaj japanski političar je dodao da sumnja u sve izjave zapadnih medija o "slabljenju Rusije", prenosi "Jahu Njuz Japan".

"Kijev stalno tvrdi da Rusija nema dovoljno raketa, ali da li je to zaista tako? Sve i da jeste, zašto SAD neće da prestane sa snabdevanjem Ukrajine oružjem kako bi zaustavila konflikt? Ako vi Ukrajinci niste u stanju da se borite samostalno, prestanite da se borite odmah",izjavio je Suzuki.

On je na političkoj sceni Japana proveo već skoro četiri decenije, tokom kojih je, između ostalog, postao poznat po svojim pro-ruskim stavovima.

Kritika "solidarnosti" Zelenskog

Suzuki je nedavno kritikovao predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog što je on potpisao dekret o prepoznavanju suvereniteta Japana nad južnim delom Kurilskih ostrva za koje je Zelenski izjavio da su "pod ruskom okupacijom". Kurilska ostrva predstavljaju spornu teritoriju za Japan i Rusiju od kraja Drugog svetskog rata.

"Na površini ovo izgleda kao podrška Japanu, ali je zapravo mnogo komplikovanije od toga. Stvar je što Rusija trenutno ima kontrolu zbog posleratnih međunarodnih procedura (Krimska konferencija, Čarter UN, Potsdamska deklaracija, Sporazum u San Francisku itd.) ali nije dobila ništa", napisao je Suzuki na svom blogu.

On je dodao da je Japan prvi ispoljio neprijateljski stav prema Rusiji, takođe dodajući da je spor oko Kurilskih ostrva bilaterlano pitanje Rusije i Japana, te da dekret Zelenskog ne može imati nikakvog međunarodnog uticaja.

Suzuki: SAD i UK provocirali konflikt

Muneo Suzuki je prethodno izjavio da su SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo imale velikog udela u provociranju konflikta u Ukrajini.

Suzuki, koji smatra da su članice G7 i Ujedinjeno Kraljevstvo nastavile provokaciju i time eskalirale konflikt.

"SAD nisu svetska policija. Amerika nije svetska banka. Sve ove provokacije dolaze iz  SAD i Ujedinjenog Kraljevstva. Japan ne bi tebalo da učestvuje u tome", naveo je on.

Vojna operacija ruske vojske u Ukrajini počela je 24. februara, i predsednik Rusije Vladimir Putin prethodno je izjavio da je njen cilj "zaštita naroda koji je bio izložen nasilju i genocidu pod kijevskim režimom tokom proteklih osam godina."

Krajnji cilj operacije, kako je poručio Kremlj, predstavlja oslobođenje donbaskog regiona i postizanje zagarantovane bezbednosti Rusije.

image