Svet

Evropske vrednosti 2: U Češkoj osuđeno devet osoba zbog iskazivanja podrške Rusiji

Do sada je u Češkoj za isti "zločin" optuženo 58 pojedinaca a istrage su pokrenute u 90 slučajeva, piše "Euraktiv"
Evropske vrednosti 2: U Češkoj osuđeno devet osoba zbog iskazivanja podrške Rusijiwww.globallookpress.com © Piero Castellano/ZUMAPRESS.com

Sudovi u Češkoj su do sada osudili devet osoba zbog iskazivanja podrške Rusiji i Specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, saopštilo je vrhovno državno tužilaštvo te zemlje.

Osam presuda je rezultovalo uslovnim ili novčanim kaznama, dok je jednom aktivisti izrečena kazna od devet meseci zatvora zbog, kako se navodi, "govora mržnje" prema Ukrajincima na društvenim mrežama, rekao je za češke novine "Pravo" vrhovni državni tužilac Igor Striž.

Do sada je u toj evropskoj zemlji optuženo 58 pojedinaca za iskazivanje podrške Rusiji, dok su krivične istrage do sada pokrenute u 90 slučajeva, piše "Euraktiv".

Striž je pokušao da opravda presude tvrdnjama da se iskazivanje podrške Rusiji ili njenom predsedniku Vladimiru Putinu može smatrati "zločinom" pod određenim uslovima - odnosno, ako češke vlasti to žele. 

"Euraktiv" piše da češki zakoni predviđaju maksimalnu zatvorsku kaznu od godinu dana za "podsticanje krivičnog dela" i kaznu od šest meseci do tri godine zatvora za "opravdavanje genocida".

Ono što, međutim, i Striž i "Euraktiv" zaboravljaju je da komisija UN nije našla dokaze o navodnom ruskom genocidu nad ukrajinskim stanovništvom, kao i da rezolucija Generalne skupštine UN u kojoj je 141 članica glasala za osudu Rusije zbog započinjanja SVO nije pravno obavezujuća, te se samim tim SVO ne smatra krivičnim delom na osnovu međunarodnog prava.

image