Svet

Parlament usvojio: Zvanični jezik u Moldaviji je rumunski

Poslanici opozicije su stali ispred govornice noseći transparente sa zahtevima za održavanje referenduma o tom pitanju, kao i smenu vlasti i prestanak kršenja Ustava
Parlament usvojio: Zvanični jezik u Moldaviji je rumunskiwww.globallookpress.com © Ute Grabowsky/PHOTOTHEK

Parlament Moldavije odobrio je danas preimenovanje nacionalnog jezika iz moldavskog u rumunski.

Odluka je doneta prostom većinom glasova vladajuće stranke Akcije i solidarnosti, preneo je TASS.

"Predlog zakona o sprovođenju nekih odluka Ustavnog suda usvojen je u drugom čitanju glasovima 58 poslanika", izjavio je predsednik parlamenta Igor Grosu tokom sednice parlamenta.

U Moldaviji, amandmani na Ustav moraju dobiti dvotrećinsku većinu u parlamentu, znači 67 od ukupno 101 poslanika, prenele su RIA Novosti.

Ukoliko ih je prethodno predložio Ustavni sud, dovoljna je i obična poslanička većina.

Ustavni sud je predložio promenu imena jezika još 2013. godine, a inicijativu za promenu imena jezika podnela je vladajuća stranka Akcija i solidarnost.

Prema tom predlogu, izraz "moldavski jezik" zamenjuje se izrazom "rumunski jezik".

Takođe, termini "državni jezik", "službeni jezik" i "maternji jezik" zamenjuju se rečima "rumunski", ukoliko se misli na državni jezik Moldavije.

Protivljenje opozicije

Zbog namere da se naziv državnog jezika promeni iz moldavskog u rumunski, opozicija u moldavskom parlamentu je blokirala govornicu.

Poslanici opozicije su stali ispred govornice noseći transparente sa zahtevima za održavanje referenduma o tom pitanju, kao i smenu vlasti i prestanak kršenja Ustava.

Protesti se u ovoj zemlji organizuju od leta 2022. zbog ekonomske krize i inflacije, nikad većih cena gasa, troškova hrane, struje, komunalija i goriva.

image