Svet

Poljska se ne plaši kazne EU

Premijer odbacio pretnje Evropske komisije da bi Poljska mogla da izgubi veliki deo novca iz EU
Poljska se ne plaši kazne EU© Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

Poljska se ne plaši obustave sredstava iz fondova Evropske unije, izjavio je danas poljski premijer Mateuš Moravjecki, dan nakon što je Evropska komisija upozorila da bi ta zemlja mogla da ostane bez većeg dela novca za razvoj ako ne popravi svoj pravosudni sistem.

Varšava se poslednjih godina sukobi s Briselom povodom brojnih pitanja - od izbeglica i politizacije poljskog pravosuđa do klimatskih promena i LGBT prava, prenosi Rojters.

Portparol Evropske komisije je u ponedeljak upozorio da bi Poljska mogla da izgubi veći deo ukupnih sredstava od 75 milijardi evra iz razvojnih fondova jer Varšava, kako je rekao, ne ispunjava demokratske standarde o nezavisnosti pravosuđa.

"Ne mislim da su u opasnosti sredstva iz EU – kohezioni fondovi, poljoprivredni fondovi, fondovi za inovacije i drugi", rekao je Moravjecki na današnjoj konferenciji za novinare, dodajući da su "prva sredstva već na putu".

Prema njegovim rečima, možda ta sredstva neće biti velika u narednih nekoliko meseci, ali će prve avansne uplate verovatno biti puštene.

Cela unija u krizi

Rezervni fond EU namenjen za oružanu pomoć Ukrajini ne može da pokrije sve zahteve Ukrajine.

Prvobitno se mislilo da će rezervni fond, koji je sa 500 miliona podignut na 1,5 milijardi evra, pokriti bar 85 odsto EU troškova za isporuku naoružanja Kijevu, međutim, nakon obrade svih zahteva, suma od 1,5 milijardi evra pokrila je svega 46 odsto isporuka.

image