Svet

"Volstrit džornal": Američka vojska nije u stanju da odbrani nacionalne interese

Vojska SAD ne bi mogla da se nosi sa velikim regionalnim sukobom, navodi se u istraživanju "Heritidž" fondacije
"Volstrit džornal": Američka vojska nije u stanju da odbrani nacionalne interese© Unsplash

Američka vojska je slaba i postoji sve veći rizik od toga da ne bude u stanju da odbrani vitalne nacionalne interese, pokazuje Indeks vojne snage SAD za 2023. godinu, koji je objavila "Heritidž" fondacija.

Indeks meri sposobnost vojske da prevlada u dva velika regionalna sukoba odjednom. Međutim, istraživanje pokazuje da američka vojska ne bi bila u stanju da se nosi ni sa jednim "velikim regionalnim sukobom".

Fondacija navodi da budžet Pentagona ne može da isprati visoku stopu inflacije, te da vojska mora da pravi kompromise oko toga da li će biti moderna, velika ili spremna za borbu.

Pad je posebno osetan u mornarici i vazduhoplovstvu, piše "Volstrit džornal", a u izveštaju se ističe da je mornarica pokazala "nesposobnost da preokrene kontinuirano smanjenje svoje flote". 

Od 2005. do 2020. godine, američka flota je sa 291 porasla na 296 ratnih brodova, dok je, primera radi, Kina broj ratnih brodova povećala sa 216 na 360. Istraživanje pokazuje i da Kina smanjuje tehnološku prednost SAD u svakoj oblasti, od nosača aviona, pa do raketa dugog dometa.

Kada je reč o vazduhoplovstvu, stanje je još gore, ističe "Heritidž" fondacija. Navodi se da bi zbog "zastarelih aviona i veoma loše obuke pilota" ratno vazduhoplovstvo imalo velikih poteškoća u borbi protiv konkurencije.

U izveštaju se dodaje da zalihe municije američke vojske ne bi izdržale borbu koja bi trajala više od nekoliko nedelja, a da bi za zamenu municije bilo potrebno 24 do 36 meseci. 

Kupovna moć vojske opala je od 2018. za 59 milijardi dolara, a vojsci nedostaje skoro 20.000 vojnika jer se Amerika već godinama suočava sa nemogućnošću da regrutuje dovoljan broj ljudi.

"Volstrit džornal" podseća da je vojni budžet Amerike 800 milijardi dolara, ali dodaje da će Sjedinjene Američke Države morati da troše još više na odbranu ako žele da zaštite sopstvene interese.

List zaključuje da SAD trenutno na vojsku troše tri odsto BDP-a u poređenju sa pet odsto osamdesetih godina prošlog veka, kao i da izveštaj "Heritidž" fondacije upozorava da sa manjim ulaganjima nije moguće sprečiti rat, a kamoli pobediti u istom.

image