Svet

Ulf Kristeršon novi švedski premijer

Vlada je izglasana uz pomoć Švedskih demokrata, partije koja ima neonacističke korene i koju većina u Švedskoj i dalje smatra isuviše radikalnom za saradnju
Ulf Kristeršon novi švedski premijerAP © Foto Tanjug/Christine Olsson/TT News Agency via AP

Lider Umerene partije Ulf Kristeršon postao je novi premijer Švedske nakon što je parlament te države izglasao novu vladu, u kojoj će pored njegove partije učestvovati Liberali i Demohrišćani.

Vlada je izglasana uz pomoć Švedskih demokrata, desničarske partije koja je osvojila drugi najveći broj glasova na septembarskim parlamentarnim izborima ali neće učestvovati u izvršnoj vlasti. Reč je u partiji koja ima neonacističke korene i koju većina partija u Švedskoj i dalje smatra isuviše radikalnom za saradnju, iako su poslednjih godina značajno reformisali i ublažili svoj program.

Ipak, predstavnici Švedskih demokrata aktivno su učestvovali u izradi programa vlade, a njihov uticaj je više nego očigledan. Lider ove partije Jimi Okeson izjavio je da će nova vlada napraviti "promenu paradigme" u imigracionoj politici, koja će od sad biti zasnovana na "redu i zdravom razumu".

Pitanja imigracije i bezbednosti dominirala su u predizbornoj kampanji za parlamentarne izbore u Švedskoj održane 11. septembra. Švedske demokrate, čija se platforma zasniva na značajnom ograničavanju imigracije i čvršćoj borbi protiv kriminala i uličnog nasilja osvojila je 20,5 odsto glasova, što je najbolji rezultat ove partije u istoriji.

Program nove vlade, koji je poznat i kao "Dogovor za Švedsku", predviđa povećane kazne za teške zločine i organizovani kriminal, kao i veće ulaganje u nuklearnu umesto u zelenu energiju.

Vlada takođe planira da smanji broj tražilaca azila na minimum koji propisuju pravila EU, dok će međunarodna pomoć koju Švedska daje siromašnijim državama (a koja trenutno čini oko jedan odsto BDP-a) biti značajno smanjena.

Kristeršonova vlada suočiće se sa ozbiljnim izazovima, pošto se Švedska nalazi pred recesijom, a inflacija je dostigla skoro 10 procenata.

Centralna banka Švedske nedavno je podigla kamatne stope za ceo procenat, što je najveće povećanje u istoriji.

Prethodna vlada Švedske podnela je krajem maja zahtev za članstvo u NATO-u, a Kristeršon je naglasio da će to ostati prioritet i njegovoj vladi. "Članstvo u NATO-u je ključno za Švedsku i Finsku. Mi smo posvećeni postizanju dogovora sa Turskom", izjavio je on nakon stupanja na premijersku funkciju za agenciju "Anadolu".

Turska i Mađarska jedine su članice severnoatlantskog saveza koje još uvek nisu ratifikovale dokumente neophodne za pristupanje Švedske i Finske.

Kristeršon je najavio da očekuje sastanak sa turskim zvaničnicima u skorijoj budućnosti kako bi ove dve države pokušale da razreše postojeća neslaganja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je na Tviteru novom švedskom premijeru na izboru za ovu funkciju.

image