Protest ispred Bele kuće na godišnjicu američke invazije na Irak: Zahtev da SAD ne finansira Ukrajinu

Pojedini demonstranti su zahtevali da Vašington prestane da naoružava i finansira kijevski režim, dok su drugi pozivali na "ukidanje NATO-a i stavljanje tačke na militarizam i dugoročnu politiku američkih sankcija"

Stotine Amerikanaca okupilo se na antiratnom skupu ispred Bele kuće povodom 20. godišnjice američke invazije na Irak, gde su pozvali američkog predsednika Džozefa Bajdena da prestane da finansira rat u Ukrajini, prenose RIA Novosti.

Demonstranti su u popodnevnim časovima počeli da se okupljaju u glavnoj upravnoj zgradi. Većina je sa sobom ponela zastave i plakate sa antiratnim sloganima. Neki građani su doveli i decu. Na licu mesta našli su se i brojni predstavnici medija.

Glavni slogani akcije bili su "Mir u Ukrajini – reci NE beskrajnim ratovima SAD" i "Finansirajte potrebe ljudi, a ne vojnu mašinu". 

Prema rečima demonstranata, na ovaj način pokušavaju da skrenu pažnju američkih zvaničnika na "opasnost od pokretanja globalnog rata, koji nosi spoljna politika zemlje poslednjih decenija".

Pojedini demonstranti su zahtevali da Bela kuća prestane da naoružava i finansira kijevski režim, dok su drugi pozivali na "ukidanje NATO-a i stavljanje tačke na militarizam i dugoročnu politiku američkih sankcija".