Štrajkovi u francuskim nuklearnim elektranama

Francusko elektroprivredno komunalno preduzeće muči se da na mrežu vrati dovoljno reaktora za zimski period

Štrajkovi radnika u 11 francuskih nuklearnih elektrana odlažu održavanje 17 različitih reaktora, poručili su predstavnici zaposlenih.

Iz energetskog preduzeća EDF naveli su da je proizvodnja energije smanjena za 1,8 gigavata u još tri nuklearna reaktora. Inače, privremeno je zatvoreno 30 od 56 nuklearnih reaktora zbog redovnog održavanja.

Članovi sindikata FNME-CGT već nekoliko nedelja organizuju štrajkove u nuklearkama zbog spora sa menadžmentom oko plata. Rizik od nestašica električne energije u zemlji je sve veći, jer se francusko elektroprivredno komunalno preduzeće muči da na mrežu vrati dovoljno reaktora za zimski period, prenosi Rojters.

Datum ponovnog pokretanja najmanje šest reaktora EDF-a pomeren je jer su se protesti radnika proširili za samo nekoliko dana, potvrdili su iz kompanije.

Ovi poremaćaji bi mogli da uspore planove EDF-a da vrati na mrežu flotu nuklearki, čiji je proizvodni kapacitet u 2022. pao na 30-godišnji minimum zbog odlaganja remonta i problema sa korozijom.

I radnici francuskih rafinerija su već nedeljama u protestu. Oni pokušavaju da se izbore za veće plate koje bi pratile inflaciju, ali i za smanjenje profita koje su u prvih šest meseci ostvarili naftni giganti poput "Total eneržija" (10 milijardi dolara) i "Ekson mobila" (18 milijardi dolara).

Zbog nestašice benzina, benzinske pumpe ostale su bez goriva, što je dovelo do velikih redova, a mediji su izvestili i o tučama između pobesnelih vozača koji su čekali i po nekoliko sati.