Svet

Ruski obaveštajci: Udruživanje Amerikanaca sa ISIS-om u Siriji je manifestacija državnog terorizma

Ruska obaveštajna služba optužila SAD da koriste islamiste za podrivanje situacije u Siriji
Ruski obaveštajci: Udruživanje Amerikanaca sa ISIS-om u Siriji je manifestacija državnog terorizma© Tanjug/AP Photo/Darko Bandic, File

Direktor Spoljne obaveštajne službe Ruske Federacije Sergej Nariškin kaže da Sjedinjene Države nastavljaju da koriste islamističke grupe pod svojom kontrolom u Siriji za podrivanje pozicija legitimne vlade ove zemlje na čelu sa Bašarom Asadom.

Posebnu ulogu Amerikanci dodeljuju takozvanoj "Slobodnoj sirijskoj vojsci" – konglomeratu naoružanih opozicionih kurdskih i arapskih odreda koji deluju u centru i severoistoku zemlje. Preko njih Amerikanci i njihovi britanski saveznici rade sa podzemnim formacijama Islamske države (ISIS) koje su još aktivne u udaljenim delovima zemlje, navodi se u saopštenju Spoljne obaveštajne službe.

Ova subverzivna aktivnost se koordiniše sa pozicija američke vojne baze Tanf u provinciji Homs.

U planiranju najvažnijih operacija protiv vladinih snaga i državnih struktura Sirije zajedno sa obaveštajcima učestvuju i predstavnici Centralne komande Oružanih snaga SAD, navodi Nariškin.

Svrha ove kriminalne aktivnosti je podrivanje situacije u Siriji. ISIS je dobio instrukcije da podstiče neprijateljstva na jugozapadu Sirije (provincije Suvajda i Dera), u centralnom delu zemlje (Homs) i istočno od reke Eufrat (Raka, Deir ez-Zor). Za to je planirano formiranje nekoliko odreda od oko 300 ljudi koji će nakon specijalne obuke biti uključeni u napade na vojne objekte u Siriji i Iranu, ali i za otmicu ruskih i iranskih vojnika, upozorava ruska obaveštajna zajednica.

Istovremeno, u "Al-Tanfu" se naoružava ISIS i u bliskoj budućnosti, formirane grupe treba da dobiju nekoliko desetina pikapova sa pogonom na sva četiri točka sa teškim mitraljezima, kao i drugo naoružanje, navodi se u saopštenju.

Blisko angažovanje SAD sa islamskim teroristima, uključujući militante ISIS-a, stavlja ih na isti nivo. U stvari, takva aktivnost SAD je manifestacija državnog terorizma, zaključuje se u saopštenju Spoljne obaveštajne službe Ruske Federacije.

image