Ursula fon der Lajen predstavila novi set mera zbog visokih cena energenata

Nove mere ne uključuju ograničenje cene gasa i pored toga što nekoliko država članica EU insistira na tome

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predstavila je nove predloge mera za rešavanje energetske krize. Nove mere ne uključuju ograničenje cene gasa i pored toga što više država članica insistira na tome.

Komisija je poručila da bi ograničenje cene be trebalo da izazove povećanje potražnje za gasom u Evropi.

Paket mera uključuje:

Pored toga, zemlje bi bile odgovorne za lokalne kompanije, koje će učestvovati u ovoj šemi, te bi se kontrolisalo da ne kupuju ruski gas

Poseban predlog bi pokrenuo zajedničku kupovinu gasa među zemljama EU, čime bi bio učinjen pokušaj da se obezbedi gorivo za skladištenje gasa za sledeću zimu, kako bi se pregovaralo o nižim cenama.

U nacrtu zaključaka Samita koji je dostavljen prestonicama u nedelju navedeno je šest potencijalnih hitnih mera, među kojima je čuveni "iberijski model".

Španija i Portugal su ovog leta ograničile cenu gasa koji se koristi u njihovoj lokalnoj proizvodnji električne energije, a zemlje uključujući Francusku žele da se ta mera primeni širom EU. EK najavljuje da je raspoložena da to istraži.

Više od 15 zemalja EU, uključujući Italiju, Poljsku, Grčku i Belgiju, pozvalo je na ograničenje cene gasa u EU, ali se ne slažu oko okvira nacrta. Mera ograničenja cene ne nalazi se u nacrtu zaključaka za samit. 

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da će lideri EU na sastanku ove nedelje razgovarati o nizu opcija ograničenja cena energije, uključujući i one koje nije predložila Komisija.

"Takođe očekujem da se pozabavimo drugim kratkoročnim i dugoročnim tržišnim intervencijama, kao što je okvir EU za ograničavanje cene gasa za proizvodnju električne energije", rekao je Mišel u pozivu liderima za samit.

Inače, neke zemlje poput Nemačke i Holandije protive se ograničenju cene gasa, što bi, kako kažu, ostavilo drzave da se same bore za snabdevanje sa globalnih tržišta tokom zime, a to bi moglo doneti neželjene posledice.

Lideri će o svemu ovome razgovarati krajem nedelje i od njih zavisi da li će mere biti usvojene.