Bajden objavljuje obaveštajne podatke o kovidu 19

Novousvojeni zakon ipak predviđa da neke visokopoverljive informacije o pandemiji virusa korona ostanu tajne

Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je zakon kojim se nalaže saveznoj vladi da skine oznaku tajnosti s dokumenata koji se odnose na nastanak pandemije kovida 19, a Bela kuća ukazuje na "potencijalne veze" između virusa korona i istraživačke laboratorije u Kini.

Pomenuti zakon prethodno su jednoglasno usvojili Senat i Predstavnički dom, a podrazumeva da će Nacionalna obaveštajna služba objaviti sve informacije o poreklu zdravstvene krize, dok izveštaj s kojeg je skinuta oznaka tajnosti mora biti prosleđen poslanicima u roku od 90 dana.

"Moramo da do kraja istražimo poreklo kovida 19 kako bismo sprečili buduće pandemije", rekao je predsednik u saopštenju koje je objavila Bela kuća, te dodao da će njegova kancelarija "nastaviti da pregleda sve poverljive informacije" u vezi s pandemijom, uključujući "potencijalne veze sa Institutom za virusologiju Vuhan".

Međutim, Bajden je istakao da će njegova administracija imati na umu nacionalnu bezbednost kada se bude odlučivalo šta će biti objavljeno u javnosti, ukazujući na to da bi neka dokumenta morala da ostanu tajna, preneo je Rojters.

"U sprovođenju ovog zakona moja administracija skinuće oznaku tajnosti i podeliti onoliko informacija koliko je moguće, a u skladu s mojim ustavnim ovlašćenjima da štitim otkrivanje informacija koje bi štetile nacionalnoj bezbednosti", naveo je Bajden.

Brojni američki visoki zvaničnici sugerisali su da je pandemija kovida 19 nastala usled "curenja" virusa iz laboratorije u Vuhanu, a direktor FBI Kristofer Rej takođe je izjavio da je virus "najverovatnije izašao" iz neke ustanove. Iako nije izneo nijedan dokaz, komentar je usledio nakon saopštenja Ministarstva energetike SAD o "curenju" korone iz kineske laboratorije.

"Volstrit džornal" je pisao prošlog meseca da su najmanje četiri američke savezne agencije ostale pri stavu da se pandemija verovatno proširila prirodnim putem sa životinja na ljude.

Peking je više puta demantovao navode da je virus potekao iz vuhanske laboratorije, koja čuva najsmrtonosnije patogene pod strogim bezbednosnim protokolima, smatrajući da su pomenuti navodi u službi narušavanja kineskog ugleda u svetu.