Svet

"Nije moguće da se sami izborimo": Erdogan objavio koliku štetu je zemljotres naneo Turskoj

U Briselu je održana donatorska večera za pomoć Turskoj i Siriji koje je pogodio razorni zemljotres i odneo više od 50.000 života
"Nije moguće da se sami izborimo": Erdogan objavio koliku štetu je zemljotres naneo Turskoj© AP Photo/Burhan Ozbilici

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan procenio je da su razorni zemljotresi koji su pogodili region u februaru samo u Turskoj naneli štetu od oko 104 milijarde dolara. On je apelovao na pomoć iz inostranstva i naveo da nijedna zemlja nije sposobna sama da se izbori sa takvom katastrofom.

Obraćajući se međunarodnom skupu donatora pomoći i za Tursku i za Siriju, koja je takođe pogođena katastrofom, Erdogan je dao neke ideje o ogromnoj šteti koju su naneli zemljotresi 6. februara, rekavši da će njegova zemlja imati za cilj da obnovi oko 319.000 domova samo tokom sledeće godine, preneo je RT internešnel.

"Više od 51.000 ljudi je stradalo u zemljotresima, više od 105.000 je povređeno. Prema preliminarnim podacima, šteta od njih premašila je 104 milijarde dolara", rekao je Erdogan u ponedeljak na konferenciji u Briselu.

"Nije moguće da se jedna nacija sama izbori sa krizom ovih razmera. Nikada nećemo zaboraviti solidarnost koju su svi naši prijatelji... pokazali u ovim teškim danima."

Na istom događaju, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će EK obezbediti milijardu evra za pomoć naporima za obnovu Turske i još 108 miliona evra za humanitarnu pomoć u Siriji, gde je bilo oko 6.000 poginuli u potresima.

Program UN za razvoj ponudio je sličnu procenu štete u Turskoj, rekavši da će zemlja morati da prikupi najmanje 103,6 milijardi dolara za obnovu uništenih domova i infrastrukture, ili 9 odsto svog BDP-a za 2023. godinu. Druge agencije UN-a su apelovale na novčanu pomoć nakon katastrofe, nadajući se da će prikupiti 397 miliona dolara za Siriju i još milijardu dolara za Tursku, iako je ovaj drugi projekat dostigao samo oko 10 odsto svog cilja od 6. marta, rekao je stalni koordinator u UN Alvaro Rodrigez. Sirijski fond je prikupio samo oko polovine potrebnog novca.

Moskva je takođe pomogla u projektima spasavanja i obnove, šaljući hitne službe u region neposredno nakon zemljotresa, zajedno sa teškom opremom da pomognu u raščišćavanju ruševina i potrazi za žrtvama.

I ruski i sirijski zvaničnici isključeni su iz donatorske konferencije održane u ponedeljak, usred tenzija između Moskve i Zapada oko sukoba u Ukrajini, kao i nerešenih sporova sa Damaskom u vezi sa građanskim ratom sa pobunjenicima.

EU nastavlja sa opsežnim sankcijama obe zemlje, a kako je Fon der Lajen rekla, EU će obezbediti sredstva samo za rani oporavak u Siriji, ali ne i za dugoročnu obnovu, sve dok nema dijaloga sa sirijskom vladom.

image