U Parizu uhapšena 234 demonstranta, Makronova vlada preživela glasanje o nepoverenju

Sadašnja opozicija, iako je izgubila na glasanju o nepoverenju vladi, želi da predsednik raspusti parlament budući da je francusko društvo izuzetno podeljeno

Nakon sinoćnih demonstracija u Parizu protiv reforme penzionog sistema uhapšene su 234 osobe. Prethodno je vlada francuskog predsednika Emanuela Makrona preživela izglasavanje nepoverenja u parlamentu zbog najavljenog usvajanja zakona koji predviđa podizanje starosne granice za odlazak u penziju za dve godine, a bez glasanja u skupštini.

Na ulicama Grada svetlosti sinoć je bilo angažovano 2.000 policajaca, a tokom nereda je povređeno 11 čuvara reda, preneo je portal francuske TV stanice BFM.

Vatrogasci su u Parizu gasili i zapaljeno smeće, koje se danima gomila na ulicama francuske prestonice zbog štrajka đubretara.

Policija je sinoć ispalila i suzavac na demonstrante koji su se okupili odmah nakon glasanja o nepoverenju vladi Francuske u parlamentu, preneo je Rojters.

Tamošnja skupština odbacila je zahtev za izglasavanje nepoverenja Makronovoj vladi koji su podnele parlamentarna grupa desnog centra LIOT i desničarska Partija nacionalnog okupljanja, zbog korišćenja posebne klauzule u francuskom ustavu koja dozvoljava da se predlog zakona o reformi penzionog sistema progura kroz parlament bez glasanja poslanika.

Nepoverenje vladi je podržalo 278 poslanika, samo devet manje od neophodnih 287 da bi glasanje bilo uspešno.

"Glasanje je bilo vrlo tesno", izjavio je Klovis Kazali za kanal "Frans 24", izveštavajući iz skupštine.

"Nepoverenje vladi je poslednji put izglasano 1962. godine", rekao je Kasali i dodao da je "predsednik Šarl de Gol izgubio na tom glasanju i potom raspustio parlament. Sadašnja opozicija, iako je izgubila na glasanju, želi da predsednik raspusti parlament budući da je francusko društvo izuzetno podeljeno".

Sindikati i opozicione stranke najavili su da će intenzivirati proteste u pokušaju da spreče reformu penzionog sistema.

Portparol vlade izjavio je da će se predsednik Makron obratiti naciji u sredu, 22. marta, preneo je Rojters.