"Global tajms": Odnosi Kine i Rusije predstavljaju model za saradnju velikih sila

Zapadni mediji pokušavaju da predstave sastanak dvojice lidera kao nekakvu pretnju, ali ovde je reč o novom modelu diplomatije, piše kineski portal

Kineski predsednik Si Đinping doputovao je u Moskvu 20. marta, otpočevši državnu posetu Rusiji. Topla dobrodošlica na svim nivoima ruskog društva i velika pažnja međunarodnog javnog mnjenja ukazuju da se radi o značajnom diplomatskom događaju najvišeg nivoa.

Ova poseta će dodatno podstaći odnose Kine i Rusije koji su već na istorijskom vrhuncu. Ne samo da će doneti opipljive koristi za dva naroda, već i za promovisanje mira i razvoja za region i svet, što je određeno prirodom kinesko-ruskog sveobuhvatnog strateškog partnerstva saradnje, piše u redakcijskom komentaru "Global tajmsa", neformalnog glasila KP Kine.

Predsednici obe zemlje, Si Đinping i Vladimir Putin, objavili su neposredno pre sastanka poduže članke u kojima su podelili svoje stavove o toj istorijskoj poseti iz ugla zemalja koje predvode. To je dokaz visokog nova međusobnog poverenja između Kine i Rusije, navodi kineski medij.

"Iz ta dva teksta nije nam teško da naslutimo duboko lično prijateljstvo dvojice lidera i večno prijateljstvo Kine i Rusije. Kao što je predsednik Si napisao, 'Kina i Rusija su pronašle pravi put međudržavnih interakcija. To je od suštinskog značaja da bi odnos izdržao test promenljivih međunarodnih okolnosti, što je lekcija koju potvrđuju i istorija i stvarnost", navodi "Global tajms".

Značaj takvih odnosa posebno je naglašen danas, kada dolazi do nove konfrontacije velikih sila i kada SAD pokušavaju da započnu novi hladni rat.

Saradnja Kine i Rusije predstavlja novi tip međunarodnih odnosa koji u novoj eri praktikuje i na koji poziva kineska diplomatija, a koji u osnovi sadrži međusobno poštovanje, pravičnost, pravdu i saradnju od koje svi dobijaju.

Kinesko-ruski odnosi su živopisan primer uspeha novog tipa međunarodnih odnosa, koji se grade na bazi nesvrstavanja u blokove, nekonfrontacije i neugrožavanja bilo koje treće strane, i koji prevazilaze stare paradigme podele moći, odnosa između nadređenih i podređenih i dominacije.

Kina i Rusija su jedna drugoj najveći susedi, a među njima postoje značajne razlike u javnim stavovima, političkim sistemima i istorijskim i kulturnim pozadinama.

Prema uskogrudom razmišljanju nekih ljudi u SAD i na Zapadu, odnosi Kine i Rusije trebalo bi da budu loši. Međutim, činjenica je da ne samo da se Kina i Rusija dobro slažu, već su i njihovi odnosi veoma dobri, što je mnogima na Zapadu teško da shvate, piše "Global tajms".

Iskustvo koje su Kina i Rusija stekle i akumulirale u dugoročnoj prijateljskoj i obostrano korisnoj saradnji ne može biti potkopano i razbijeno od stane spoljnih faktora. Ono predstavlja i dobar obrazac odnosa velikih zemalja zasnovanih na mirnoj koegzistenciji, opštoj stabilnosti i uravnoteženom razvoju.

U teoriji, pošto Kina i Rusija uspešno sarađuju, to bi mogle da učine i druge zemlje. Može se zamisliti da bi svet u kom više zemalja gradi novi tip međunarodnih odnosa bio mirniji i prosperitetniji.

Predsednik Si je u svom članku, ukazuje "Global tajms" pomenuo da je tokom posete Rusiji u martu 2013. prvi put predložio koncept zajednice za zajedničku budućnost čovečanstva. Ideal takve grupacije zalaže se za to da samo saradnjom celog čovečanstva možemo rešiti zajedničke probleme i izazove, a Kina je tokom poslednjih deset godina predložila veliki broj inicijativa koje pospešuju političku i ekonomsku saradnju između velikog broja zemalja širom sveta.

Deo javnog mnjenja SAD i Zapada, zbog svoje uskogrudosti, zlonamerno izvrće normalnu razmenu između Kine i Rusije, pokušavajući da je predstavi kao nekakav "zločin". Otvorenost i transparentnost odnosa Kine i Rusije je najsnažniji odgovor na te glasine i klevete. Spoljni svet posebno brine kakvu će ulogu ova poseta imati u ukrajinskoj krizi, a odgovor na to pitanje možemo pronaći upravo u tekstovima dvojice predsednika.

I pored svetskih turbulencija, Kina i Rusija su pronašle način da koegzistiraju kao prijateljski susedi i uticajne zemlje koje neguju uzajamno poverenje, postavljajući novu paradigmu za odnos između velikih sila, navodi "Global tajms".