Svet

EU se naoružava: Još 70 milijardi evra do 2025.

Saradnja Evropske unije sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om je nikad jača, konstatuje se u izveštaju o implementaciji Strateškog kompasa, plana EU koji se odnosi na bezbednost i odbranu
EU se naoružava: Još 70 milijardi evra do 2025.www.globallookpress.com © © Fabian Sommer

Godinu dana posle usvajanja Strateškog kompasa, plana Evropske unije koji se odnosi na jačanje bezbednosne i odbrambene politike ovog bloka zemalja, u izveštaju o njegovoj primeni konstatuje se da države članice povećavaju svoj budžet za odbranu, da je prvi put obezbeđeno naoružanje partnerskoj zemlji (Ukrajini), kao i da je saradnja sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO nikad jača.

U godišnjem izveštaju o implementaciji Strateškog kompasa za bezbednost i odbranu navodi se da je 2021. godine budžet za odbranu u EU dostigao 214 milijardi evra i da nastavlja da raste, pa će do 2025. biti veći za 70 milijardi evra, odnosno za trećinu. Ističe se potreba za većim investicijama u odbranu, kao i za više zajedničke saradnje u ovoj oblasti.

"Manje od 20 odsto svih investicija u sektoru odbrane u EU urađeno je u saradnji država članica. Na primer, u 2021. zajednička nabavka vojne opreme dosegla je 18 odsto od ukupne nabavke. To je značajan napredak u odnosu na 2020. kada je taj procenat iznosi 11 odsto, ali i dalje daleko od dogovorenih 35 odsto", navodi se u izveštaju.  

Kroz koordinaciju i saradnju mogu se obezbediti kratkoročne nabavke koje odgovaraju našim dugoročnim potrebama, ističe se u izveštaju.

"Ako se radi dobro, to će rezultirati daljom sinergijom i povećanjem interoperabilnosti. Ako ne, rizikujemo dalje parčanje odbrambene industrije EU i slabljenje Evropske odbrambene tehnološke i industrijske baze (EDTIB)", piše u izveštaju.

Predlaže se povećanje saradnje i izdvajanja za odbranu i usmeravanje investicija ka EDTIB-u.

Kako se dodaje, godišnji sastanci ministara treba da budu iskorišćeni za uputstva i političke odluke o kapacitetima potrebnim da se ojača EU kako bi delovala brže i efikasnije.

"Prilagođavamo našu odbrambenu sposobnost i razvoj. Ruska agresija na Ukrajinu pokazala je da nam je potrebno više kapaciteta visokog intenziteta", navodi se u saopštenju.

Predstavljajući prvi godišnji izveštaj o primeni Strateškog kompasa ministrima spoljnih poslova i odbrane EU, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da su proteklih 12 meseci bili, kako ih je nazvao, brutalni poziv za buđenje za Evropljane.

"Dok se ničim izazvani rat Rusije protiv Ukrajine nastavlja i svet postaje nestabilniji i nepredvidiviji, Evropljani ulažu u zajedničku bezbednost. Sa Strateškim kompasom prelazimo s reči na dela: za našu bezbednost, za bezbednost naših partnera i za međunarodni mir i stabilnost", rekao je Borelj.

U saopštenju EU navodi se da je u poslednjih 12 meseci EU ojačala bezbednosnu podršku partnerima širom sveta. Prvi put, kako se ističe, Evropska unija obezbedila je naoružanje partnerskoj zemlji koja je pod napadom.  

"Preko Evropskog mirovnog fonda obezbedili smo 3,6 milijardi evra vojne pomoći Ukrajini i pokrenuli misiju vojne pomoći kako bismo obučili 30.000 ukrajinskih vojnika do kraja 2023", navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je EU pouzdan globalni partner na polju bezbednosti i da "podržava" Gvinejski zaliv, Indo-pacifik, Zapadni Balkan i Južni Kavkaz, između ostalih. Takođe, pokrenute su dve nove misije u Nigeriji i Jermeniji, dok se kroz Evropski mirovni fond obezbeđuje vojna oprema zemljama partnerima.

Ocenjuje se i da je saradnja sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO nikad jača.

"Zajedničko izdvajanje za odbranu mora da postane norma a ne izuzetak. Prvi put, EU podržava države članice u zajedničkoj nabavci municije", ističe se u saopštenju.

image