Pentagonu se žuri: Šalju Kijevu stariju verziju tenka "abrams"?

Za razliku od prvobitno planiranog novijeg modela M1A2, stariji model američkog tenka može da stigne brže do zone sukoba u Ukrajini – za osam do deset meseci

Pentagon ubrzava isporuku tenkova "abrams" Ukrajini i razmatra da pošalje stariji model koji može brzo da bude spreman i da stigne u zonu konflikta za osam do deset meseci, rekli su američki zvaničnici agenciji Asošijejted pres.

Prvobitni plan bio je da se Ukrajini pošalje 31 noviji M1A1 "Abrams", za koji bi bilo potrebno godinu ili dve da se proizvede i pošalje. Ali zvaničnici kažu da je doneta odluka da se pošalje stariji M1A1 koji može da bude uzet iz vojnih zaliha i stigne u Ukrajinu pre kraja godine.

Zvaničnici kažu da će ukrajinskoj vojsci biti lakše da savladaju upravljanje starijom verzijom tenka, kao i da će im biti lakši za održavanje.

Bajdenova administracija najavila je u januaru da će poslati tenkove Ukrajini, posle meseci insistiranja da bi oni bili prekomplikovani i preteški za održavanje i popravku. Odluka je bila deo šireg političkog manevra koji je otvorio vrata Nemačkoj da i sama objavi da će poslati tenkove "leopard 2" Ukrajini i omogućio Poljskoj i drugim saveznicima da krenu istim putem.

Nejasno je kada će SAD početi obuku ukrajinskih snaga kako da koriste, održavaju i popravljaju tenkove.

Planirano je da obuka trupa bude u isto vreme kada i renoviranje tenkova, kako bi i jedno i drugo bilo gotovo i spremno za bitku u isto vreme. Pentagon će takođe morati da obezbedi da ukrajinske snage imaju odgovarajući lanac snabdevanja za sve delove potrebne za tenk, konstatuje AP.