Američki kongresmen zahteva odgovore o "katastrofalnom povlačenju" iz Avganistana

"Više od 18 meseci nakon pada Kabula, brojna ključna pitanja o povlačenju ostaju bez odgovora", napisao je Majkl Mekol u pismu Stejt departmentu

Šef komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa Majkl Mekol zahtevao je od američkog Stejt departmenta da do 23. marta dostavi dokumente o "katastrofalnom povlačenju" američkih trupa iz Avganistana.

"Trećeg marta sam vam pisao u vezi sa kontinuiranim odbijanjem Stejt departmenta da sarađuje sa Komitetom koji je tražio dokumenta i podatke u vezi sa katastrofalnim povlačenjem trupa iz Avganistana. U vezi s tim, imperativ je da obezbedite sve tražene informacije pre vašeg govora pred komitetom zakazanog za 23. mart", naveo je Mekol u pismu državnom sekretaru Entoniju Blinkenu.

Mekol je naglasio da će Komitet, ukoliko rok ne bude ispoštovan, zahtevati dokumenta sudskim pozivom. 

"Više od 18 meseci nakon pada Kabula, brojna ključna pitanja o povlačenju ostaju bez odgovora", napisao je kongresmen.

Blinken će odgovarati na pitanja poslanika o spoljnoj politici SAD u četvrtak, 23. marta na konferenciji pod nazivom "Stanje američke diplomatije 2023. godine – rastući sukobi, budžetski problemi i takmičenje velikih sila".

Kako Mekol podseća u pismu, komitet od Stejt departmenta traži dokumente u vezi sa povlačenjem američkih trupa iz Avganistana od avgusta 2021. godine, ali zahtevi do sada nisu u potpunosti ispunjeni. 

Mekol je nazvao propust Odeljenja da dostavi dokumente komitetu i njegovo obrazloženje "neprihvatljivim i nerazumnim", prenosi "Hil".

Talibanski pokret krenuo je u operaciju velikih razmera uspostavljanja kontrole nad Avganistanom u proleće 2021, nakon što je Vašington najavio planove za povlačenje trupa iz zemlje.

Prodrli su u glavni grad Kabul 15. avgusta 2021. godine, dok je avganistanski predsednik Ašraf Gani pobegao iz zemlje.

Talibani su 7. septembra 2021. godine objavili privremenu vladu, koju nije priznala nijedna država.