Svet

EU sve bliže sankcijama Iranu, a Ukrajina prekidu odnosa

Brisel i Kijev zbog navodnih isporuka iranskih dronova Rusiji razmatraju zatezanje ili prekid odnosa sa Teheranom
EU sve bliže sankcijama Iranu, a Ukrajina prekidu odnosa© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Evropska unija razmatra uvođenje sankcija Iranu zbog navodne isporuke dronova Rusiji. Sa druge strane, Kijev pominje prekidanje odnosa sa Teheranom.

Kako prenosi agencija Blumberg pozivajući se na neimenovane izvore, pre uvođenja sankcija zemlje članice EU ipak žele da provere da li su i kada iranski dronovi stigli u ruke ruskih snaga.

Kijev tvrdi da je Rusija iranske bespilotne letelice dobila sredinom leta i koristila u granatiranju ciljeva u Ukrajini.

Iran je više puta naveo da nisu izvezli nikakvo oružje koje bi se koristilo u sukobu u Ukrajini, dok je portparol Kremlja Dmitri Peskov naglasio da je svaki komad oružja koje ruske snage koriste u specijalnoj vojnoj operaciji proizveden u Rusiji.

Pre eventualnog uvođenja sankcija Iranu, EU želi da utvrdi istinitost tvrdnji Kijeva, a embargo će, ako bude uveden, stupiti na snagu kasnije ovog meseca. Za sada se ne zna kakva bi kazna bila, ali neimenovani izvori kažu da će najverovatnije biti trgovinske prirode.

Sa druge strane, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitri Kuleba izjavio je danas da bi Kijev trebalo da prekine diplomatske odnose sa Teheranom jer su, navodno, snabdevali Moskvu dronovima.

Kuleba je novinarima rekao da Teheran "laže" kada tvrdi da nisu poslali nikakvo oružje.

Prema njegovim rečima, Iran je jedini kriv za štetu pričinjenu odnosima sa Ukrajinom.

Ministar je pozvao ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da prekine diplomatske odnose sa zemljom koja je "saučesnik" Rusiji u Ukrajini.

List "Vašington post" je krajem avgusta objavio, pozivajući se na američke zvaničnike, da je Iran poslao Rusiji više vrhunskih bespilotnih letelica koje se mogu koristiti i za napade i za nadgledanje.

Kasnije je list objavio da su iz Teherana u Moskvu stigli i projektili zemlja-zemlja.

Iran i Rusija su ove navode odbacili kao neistinite.

image