SAD najavile novu rundu sankcija protiv Irana

Nove ekonomske blokade ciljaju na "mrežu nabavke" za dronove i balističke rakete

Sjedinjene Države su najavile još jednu rundu sankcija Iranu, usmerenu na navodnu "mrežu nabavke" za dronove i balističke rakete, dok Vašington nastavlja da optužuje Teheran da isporučuje oružje ruskim snagama u Ukrajini.

Američko ministarstvo finansija je iznelo detalje o novim merama, uvodeći kazne za četiri kompanije i tri osobe u Iranu i Turskoj zbog njihove navodne "umešanosti u nabavku opreme" – uključujući "motore evropskog porekla" – koji će se koristiti za programe naoružanja Islamske Republike.

Podsekretar trezora za terorizam i finansijsku obaveštajnu službu Brajan Nelson obećao je da će "nastaviti da razotkriva strane mreže nabavki u bilo kojoj jurisdikciji koje podržava iranski vojno-industrijski kompleks".

Na "crnoj listi" SAD našli su se Centar za odbrambenu tehnologiju i nauku sa sedištem u Iranu, za koji Ministarstvo finansija tvrdi da deluje "u ime" iranske vojske, kao i niz povezanih firmi. Turski državljanin Murat Bukei takođe je sankcionisan, optužen da je omogućio transfer "razne robe sa upotrebom u sistemu odbrane" u Iran, uključujući motore evropske proizvodnje koji se mogu koristiti i u bespilotnim letelicama i u raketama zemlja-vazduh.

Bukei je prošle godine uhapšen u Španiji na zahtev Vašingtona i kasnije izručen SAD zbog navoda da je pomagao u krijumčarenju strane opreme u Iran kršeći američke sankcije. On je u utorak optužen za navodna kršenja embarga uz iranskog državljanina Amanalaha Paidara, koji je takođe imenovan u poslednjoj rundi sankcija.

Dok su Sjedinjene Države više puta optuživale Iran da isporučuje bespilotne letelice ruskim trupama raspoređenim u Ukrajini, Teheran insistira da je poslao samo "mali broj" bespilotnih letelica još pre početka Specijalne vojne operacije prošle godine. 

U televizijskom obraćanju u utorak povodom iranske Nove godine, poznate kao Novruz, vrhovni vođa države ajatolah Ali Hamnei, izjavio je da SAD nastoje da „promene samu prirodu Islamske Republike“ putem sankcija i drugih oblika mešanja. On je Vašington kritikovao i zbog „globalne arogancije i imperijalizma“, a portparol ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani kasnije je u objavi na društvenim mrežama rekao da SAD „pojačavaju okrutne sankcije iranskoj naciji“, nazvavši taj potez „prikazom licemerja i neprijateljstva američkog režima“.