Komisija UN: Ukrajinci počinili dva zločina, Rusi bezbroj

Članovi međunarodne komisije istraživali u Kijevskoj, Černigovskoj, Harkovskoj i Sumskoj oblasti i razgovarali sa 191 žrtvom ili svedokom

Međunarodna istražna komisija za Ukrajinu Ujedinjenih nacija objavila je izveštaj u kojem se navodi da je u Ukrajini počinjen niz ratnih zločina, kršenja ljudskih prava i međunarodnog prava, čija je težina imala razarajući uticaj na civilnu populaciju.

"Broj civilnih žrtava meri se stotinama, infrastruktura je potpuno razorena", opisao je posledice zabeleženih zločina predsednik komisije Erik Moze.

S obzirom na težinu zločina, postoji nesporna potreba za odgovornošću, navodi se u rezimeu izveštaja komisije.

Članovi međunarodne komisije istraživali su u četiri ukrajinske oblasti, Kijevskoj, Černigovskoj, Harkovskoj i Sumskoj od kraja ferbuara do marta i doneli zaključak da su za najveći broj počinjenih zločina, gotovo sve tačnije, krive ruske oružane snage.

Oružane snage Ukrajine pomenute su u izveštaju na svega nekoliko mesta: u dva slučaja mučenja zarobljenika, što je označeno kao ratni zločin, i u slučaju smeštanja vojnih jedinica u školu koja je kasnije granatirana, kada su propustili da zaštite civile i odvoje ih od vojnih snaga. 

Svi ostali dokumentovani zločini, kršenja ljudskih prava, prema nalazima komisije, koja se za većinu njih poziva na svedočenja očevidaca, pripisane su ruskoj vojsci.

Dokumentovani su napadi na civilna naselja u kojima su bile locirane vojne jedinice, uz napomenu da su obe strane u konfliktu, iako ne u istoj meri, propustile da vojne jedinice udalje od gusto naseljenih područja i civilnih objekata.

Ruske oružane snage označene su kao odgovorne za ubijanje civila koji su pokušavali da pobegnu, pogubljena po kratkom postupku, silovanja, nezakonitu deportaciju u Rusku federaciju. 

Komisija je, kako se navodi, posetila 27 gradova i naselja i obavila intervjue sa 191 žrtvom i svedokom. Posetili su i mesta razaranja, grobnice, zatvore i mesta gde su držani zatočenici, a konsultovan je i veliki broj izveštaja i dokumenata, navodi se u saopštenju komisije.

Istražna komisija UN za Ukrajinu ima tri člana: uz predsednika Erika Mozea, iz Norveške, nekadašnjeg sudije Evropskog suda za ljudska prava i predsednika Međunarodnog krivičnog tribunala za Ruandu, članovi su i Jasminka Džumhur, ombudsman za ljudska prava Bosne i Hercegovine i Kolumbijac Pablo de Grejf, direktor Programa tranzicione pravde pri Centru za ljudska prava i globalnu pravdu pri Univerzitetu u Njujorku.