Svet

"Mislite da uživam? Ne": Makron ne odustaje od zakona uprkos haosu širom Francuske

Protesti protiv zakona kojim se starosna granica za odlazak u penziju podiže za dve godine na 64, privukli su ogromne mase na protestima koje organizuju sindikati od januara
"Mislite da uživam? Ne": Makron ne odustaje od zakona uprkos haosu širom Francuske© Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

Novi francuski zakon o povećanju starosne granice za penzionisanje je neophodan i stupiće na snagu kasnije ove godine, rekao je predsednik Emanuel Makron u sredu, ne pokazujući bilo kakav znak da bi mogao da popusti uprkos eskalaciji protesta širom zemlje.

"Mislite li da uživam u ovoj (penzionoj) reformi? Ne", rekao je Makron u intervjuu emitovanom na dve najveće francuske televizijske stanice. "Ali ne postoji stotinu načina da se uravnoteže računi... ova reforma je neophodna."

Protesti protiv zakona kojim se starosna granica za odlazak u penziju podiže za dve godine na 64, privukli su ogromne mase na protestima koje organizuju sindikati od januara.

Većina je bila mirna, ali je bes narastao otkako je vlada prošle sedmice progurala nacrt u parlamentu bez glasanja. U proteklih šest noći u Parizu i drugde su bile demonstracije sa zapaljenim kantama za smeće i sukobima sa policijom.

Demonstranti su u sredu takođe blokirali železničke stanice u južnim gradovima Nici i Tuluzu.

Najnoviji talas protesta, uz neprekidne štrajkove koji remete rad skladišta nafte, javni prevoz i odvoz smeća, predstavlja najozbiljniji izazov autoritetu centrističkog predsednika od pobune "žutih prsluka" pre četiri godine.

Protesti koji su u toku, mogli bi da utiču na planiranu državnu posetu britanskog kralja Čarlsa sledeće nedelje, rekao je izvor iz Bakingemske palate.

Makron je rekao da poštuje pravo na mirne proteste, ali da "ekstremno nasilje" nije prihvatljivo.

"Potrudićemo se da život koji je što je moguće normalniji može da se nastavi pred licem nekolicine koje blokiraju stvari", rekao je on.

Rekavši da se "ni za šta ne kaje", predsednik je, međutim, dodao da želi da poboljša svoj teški odnos sa sindikatima i da ih više uključi u buduće odluke.

Aides je uoči intervjua rekao da je cilj bio da se "smire stvari". Ali prve reakcije su pokazale da bi to moglo da ima sasvim suprotan efekat.

"Laži", tvitovao je umereni, reformski orijentisani Loran Berže, šef CFDT-a, najvećeg francuskog sindikata, optužujući Makrona da "prepisuje istoriju" nakon što je rekao da sindikati nisu ponudili alternativu njegovom zakonu o penzijama.

Filip Martinez, koji vodi sindikat CGT-a sa oštrijim stavovima, rekao je francuskim medijima da se Makron ruga radnicima, kako je rekao, "neobičnim" intervjuom.

image