Svet

Erdogan očekuje razgovor s Putinom: Brašno za afričke zemlje

Lideri dve zemlje treba da se dogovore o mogućnosti da se rusko žito preradi u turskim mlinovima i pošalje u najsiromašnije afričke države
Erdogan očekuje razgovor s Putinom: Brašno za afričke zemlje© Tanjug/AP Photo/Burhan Ozbilici

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da očekuje da će u naredna dva dana razgovarati telefonom s ruskim liderom Vladimirom Putinom o mogućnosti isporuke brašna afričkim zemljama koje bi Turska prerađivala od ruskog žita. 

U intervjuu za turski kanal NTV, koji je prenet na Erdoganovom nalogu na Tviteru, rekao je da je s Putinom razgovarao o sprovođenju Sporazuma o žitu i mogućnosti da se rusko žito preradi u turskim mlinovima i pošalje u najsiromašnije afričke zemlje, što je inicijativa ruskog predsednika.

"Putin je već istakao da se žitom snabdevaju afričke zemlje već Evropa. Rekao je: 'Hajde da pošaljemo žito u nerazvijene afričke zemlje.' Odgovorio sam mu: 'Vi šaljite žito, a mi ćemo od njega praviti brašno i potom ga poslati u nerazvijene zemlje.' Imamo takav sporazum. Za dva-tri dana ćemo imati pregovore, razgovaraćemo o tome", naglasio je turski predsednik.

Po rečima turskog predsednika, njegova zemlja je spremna da pomogne i u snabdevanju svetskih tržišta ruskim đubrivima, za kojima postoji velika potražnja.

Ranije je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja izjavio da se Rusija "ne protivi" produženju Crnomorske inicijative za žito na 60 dana – do 18. maja 2023. godine.

image