Svet

Kineska vojska: Ratni brod SAD ilegalno ušao u vode Južnog kineskog mora

Kineska strana tvrdi da je razarač naoružan vođenim raketama "Ju-Es-Es Milijus" ušao u kineske teritorijalne vode, dok američka mornarica to demantuje
Kineska vojska: Ratni brod SAD ilegalno ušao u vode Južnog kineskog morawww.globallookpress.com © U.S. Department of Defense

Kineska vojska saopštila je da je nadgledala a potom i oterala američki razarač koji je ilegalno ušao u vode oko Paraselskih ostrva u Južnom kineskom moru.

Vojska tvrdi da je razarač naoružan vođenim raketama "Ju-Es-Es Milijus" ušao u kineske teritorijalne vode, ugrožavajući na taj način mir i stabilnost na prometnom plovnom putu, preneo je Rojters.

"Naše snage će u svakom trenutku biti u stanju visoke pripravnosti i preduzeće sve neophodne mere da odlučno zaštite nacionalni suverenitet, bezbednost, mir i stabilnost u Južnom kineskom moru", izjavio je portparol kineske komande Tian Junli.

Međutim, američka mornarica je osporila izjavu kineske vojske, rekavši da razarač sprovodi "rutinske operacije" u Južnom kineskom moru i da nije proteran.

"Sjedinjene Države će nastaviti da lete, plove i deluju gde god to međunarodno pravo dozvoljava", navodi se u saopštenju 7. flote američke mornarice.

Napetost između Sjedinjenih Država i Kine raste u toj oblasti.

Sjedinjene Države jačaju saveze u azijsko-pacifičkom regionu nastojeći da se suprotstave kineskim aspiracijama u Južnom kineskom moru i Tajvanskom moreuzu, dok Peking nastoji da unapredi svoje teritorijalne pretenzije.

image