Nakon Irana, Saudijska Arabija bi mogla da uspostavi diplomatske odnose i sa Sirijom

Nedavno postignuti sporazum između Rijada i Teherana mogao bi da dovede i do otopljavanja odnosa Saudijske Arabije i Sirije

Sirija i Saudijska Arabija postigli su dogovor o ponovnom otvaranju ambasada, više od deset godina nakon što su prekinuli diplomatske odnose, prenosi Rojters.

To bi predstavljalo još jedan korak u otopljenju odnosa Sirije sa svojim arapskim komšijama.

Kontakti između Rijada i Damaska intenzivirali su se nakon nedavno postignutog sporazuma o normalizaciji odnosa između Saudijske Arabije i Irana, koji je jedan od ključnih saveznika sirijskog predsednika Bašara Asada, tvrdi izvor britanske agencije.

Dve vlade se "spremaju da ponovo otvore ambasade nakon Ramazanskog Bajrama", islamskog praznika koji ove godine pada krajem aprila, saznaje Rojters od izvora bliskih Damasku.

Do odluke je došlo nakon razgovora saudijskih zvaničnika sa visokom sirijskim obaveštajcem, navodi britanska agencija.

Naizgled iznenadno otopljenje odnosa između te dve države moglo bi da bude prvi pokazatelj kako će sporazum Rijada i Teherana uticati na odnose na Bliskom Istoku, pošto je Sirija tokom poslednjih desetak godina bila jedno od glavnih poprišta sukoba između te dve regionalne sile.

Sjedinjene Države, saveznik Saudijske Arabije, oštro se protive normalizaciji odnosa sa Asadom, navodeći "brutalnost njegove vlade tokom sukoba i potrebu da se vidi napredak ka političkom rešenju" kao razlog.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), još jedan američki strateški partner u regionu, do sada su predvodili napore u ponovnom uspostavljanju diplomatskih odnosa sa Sirijom, dok je Saudijska Arabija bila nešto opreznija.

Diplomata jedne zalivske monarhije rekao je za Rojters da je sirijski obaveštajac u Rijadu "ostao nekoliko dana", kao i da je dogovoreno da se "ambasade otvore uskoro".

Kako navodi britanska agencija, pojedini njihovi izvori tvrde da je reč o načelniku sirijske obaveštajne službe Husamu Luki, kao i da je tokom pregovora bilo reči i o bezbednosti sirijsko-jordanske granice, preko koje iz Sirije u zemlje Persijskog zaliva stiže velika količina amfetamina.

Članstvo Sirije u Arapskoj ligi suspendovano je 2011. godine, nakon što su u toj zemlji izbili sukobi vlasti i prozapadnih demonstranata.

Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije princ Fejsal bin Farhan el Saud rekao je ranije ovog meseca da bi ponovno uspostavljanje odnosa sa Sirijom moglo da dovede do njenog povratka u tu međunarodnu organizaciju, ali da je i dalje rano govoriti o tome.

Diplomata je rekao da bi pregovori Sirije i Saudijske Arabije mogli da otvore put za glasanje o ukidanju suspenzije Sirije tokom sledećeg arapskog samita, koji bi trebalo da se održi u aprilu u Saudijskoj Arabiji.

UAE su svoju ambasadu u Damasku ponovo otvorili 2018. godine, tvrdeći da bi arapske zemlje trebalo da budu prisutnije u Siriji kako bi se konflikt u toj zemlji okončao.

Američke sankcije, ipak, još uvek predstavljaju kamen spoticanja koji komplikuje proširenje trgovinskih veza Sirije i njenih suseda.