Severna Koreja testirala podvodni nuklearni dron

Najnovija testiranja Pjongjanga obavljaju se u trenutku kada su južnokorejske i američke trupe pokrenule svoje najveće amfibijske vežbe iskrcavanja u poslednjih nekoliko godina

Pjongjang je testirao novi ofanzivni podvodni dron s nuklearnim oružjem, izvestili su tamošnji državni mediji, a severnokorejski vođa Kim Džong Un upozorio je da zajedničke vojne vežbe Južne Koreje i SAD treba da se okončaju, preneo je Rojters.

Testiranje je sprovedeno tokom vežbi održanih od 21. do 23. marta u provinciji Južna Hamgjong.

Novi severnokorejski dron se kretao pod vodom na dubini od 80 do 150 metara više od 59 sati i detonirao je nenuklearni teret u blizini istočne obale zemlje, saopštila je severnokorejska državna novinska agencija KCNA.

"Ovaj nuklearni podvodni dron za napad može da se rasporedi na bilo kojoj obali i luci ili da se odvuče površinskim brodom radi operacije", navodi se u izveštaju KCNA, uz napomenu da je Kim nadgledao testiranje.

Severnokorejski vođa je izrazio "svoju odlučnost da natera američke imperijaliste i južnokorejski marionetski režim u očaj zbog svojih izbora", saopštila je KCNA, dodajući da je Kim upozorio neprijatelje da treba da odmah zaustave bezobzirne vojne vežbe protiv Severne Koreje.

Pjongjang je takođe saopštio da je lansirao krstareće rakete tokom uvežbavanja taktičkih nuklearnih napada, potvrđujući ranije izveštaje južnokorejske vojske.

Krstareće rakete su bile opremljene "probnom bojevom glavom koja simulira nuklearnu bojevu glavu" i letele su 1.500–1.800 kilometara, prema KCNA.

Najnovija testiranja Pjongjanga obavljaju se u trenutku kada su južnokorejske i američke trupe pokrenule svoje najveće amfibijske vežbe iskrcavanja u poslednjih nekoliko godina, a u kojima učestvuje američki amfibijski jurišni brod.

Severna Koreja je saopštila da vojne vežbe SAD i Južne Koreje zahtevaju od njenih snaga da se "spreme za rat većih razmera i pojačaju svoje nuklearne snage i po kvalitetu i po kvantitetu na prioritetnoj osnovi".

Vašington i Seul tvrde da su njihove vežbe isključivo defanzivne i kritikuju testove Pjongjanga kao destabilizujuće, navodeći da ujedno krše sankcije UN.