Njujorška skloništa za beskućnike prebukirana

Kao mogući uzrok rekordno visokog broja beskućnika navodi se priliv ilegalnih imigranata

Gradonačelnik Njujorka Erik Adams proglasio je vanredno stanje početkom meseca pošto je broj korisnika gradskih skloništa za beskućnike dostigao rekordno visok nivo. Gradska služba koja se bavi problemima beskućnika objavila je da u njujorškim skloništima sada žive 62.174 osobe, što je premašilo prethodni rekord od 61.415 iz januara 2019. godine, navodi "Njujork dejli njuz".

Adamsova administracija je za haos u skloništima okrivila priliv imigranata iz pograničnih država. Gradonačelnik je predvideo milijardu dolara za troškove smeštaja i pružanje socijalnih usluga imigrantima. 

"Ovo je neodrživo. Grad će ostati bez sredstava za druge prioritete", upozorio je Adams. "Lokalna uprava ne može da reši nacionalnu krizu."

U toku je izgradnja humanitarnog centra za imigrante na Rendal Ajlendu. To će biti i prva stanica gde će se obrađivati podaci o svakoj osobi koja je prevezena iz pograničnih država u Njujork. 

Za sada je oko 19.000 stanovnika Centralne i Južne Amerike ušlo u gradski sistem za prihvatanje beskućnika.

Gradonačelnik Adams je čak razmišljao o iznajmljivanju na hiljade hotela, pa čak i o ugovaranju šestomesečnih krstarenja za smeštaj imigranata. 

Uz to, beskućnici iz Njujorka tvrde da su imigranti favorizovani u odnosu na njih i u vezi sa smeštajem i nalaženjem posla.

Međutim, nisu samo imigranti odgovorni za porast beskućnika u Njujorku.

"Činjenica da imamo rekordno veliki broj ljudi u skloništima nije samo rezultat nedavnih priliva imigranata – to je rezultat enormnog porasta broja beskućnika u Njujorku i nesposobnosti grada da reši taj problem godinama, odnosno da omogući socijalnim kategorijama pristupačan smeštaj", izjavila je Ketrin Klif iz Društva za pravnu pomoć za "Si-Bi-Es njuz".

Pored naglog porasta broja korisnika skloništa produžio se i boravak u istim. Prema gradskim podacima odrasli samci provode u proseku 509 dana u skloništima. Porodice sa decom su, u proseku, u skloništu još duže – 534 dana.