Peking pozvao lidere EU da podrže kineski plan za okončanje sukoba u Ukrajini

"Kina se nada da će Francuska i druge evropske zemlje takođe odigrati svoju ulogu", rekao je vrhovni kineski diplomata Vang Ji savetniku francuskog predsednika za diplomatiju Emanuelu Bonu.

Vrhovni kineski diplomata Vang Ji pozvao je Evropu da podrži mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine tokom telefonskog razgovora sa savetnikom francuskog predsednika Emanuela Makrona za diplomatiju Emanuelom Bonom.

"Kina se nada da će Francuska i druge evropske zemlje takođe odigrati svoju ulogu", rekao je Vang Bonu.

Tokom razgovora, čiju je sadržinu objavilo kinesko Ministarstvo spoljnih poslova, Vang je istakao da bi "prekid vatre, zaustavljanje rata, nastavak mirovnih pregovora i političko rešenje krize trebalo bi da postanu strateški konsenzus između Kine i Evrope", prenosi "Blumberg".

Telefonskom razgovoru je prethodila Sijeva poseta ruskog predsednika Vladimira Putina u Moskvi, kada su dva svetska lidera razmenila mišljenja o kineskom planu za razrešenje sukoba, pre čega je kineska diplomatija ostvarila značajnu pobedu posredovanjem u mirovnom sporazumu između Saudijske Arabije i Irana.

Zapadni lideri su kritikovali kineski plan sa obrazloženjem da on daje prednost Rusiji, ali su SAD zabrinute da bi odbacivanjem kineskog predloga međunarodnim akterima stavile do znanja one nisu zainteresovane za mir.

Ujedno, iako se nastojanje Ukrajine da osvoji teritorije koje smatra svojima, odnosno Donbas i Krim, koji su se na referendumima održanim 2022, odnosno 2014. godine velikom većinom odlučili za sjedinjenje sa Ruskom Federacijom, naizgled nije promenio, predsednik Vladimir Zelenski naglasio je da je spreman da drži otvorena vrata za dijalog koji bi predvodila Kina.

Zainteresovanost za kineski plan ipak se može uočiti i u nekim drugim zemljama. Španski premijer Pedro Sančez najavio je da će sledeće nedelje otputovati u Kinu da razgovara sa Sijem o kineskom mirovnom predlogu.

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva će od nedelje boraviti u petodnevnoj poseti Kini, a francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da će boraviti u poseti početkom Aprila kako bi podstakao Peking da učestvuje u okončanju sukoba, dodaje "Blumberg".