Svet

SAD šalju zastarele avione na Bliski Istok jer nema dovoljno novih za Pacifik i Evropu

Pentagon će poslati zastarele jurišne avione A-10 na Bliski istok, a modernije letelice će odatle biti prebačene na Pacifik i u Evropu kako bi "odvratile" Kinu i Rusiju, piše "Volstrit džornal", pozivajući se na vojne zvaničnike
SAD šalju zastarele avione na Bliski Istok jer nema dovoljno novih za Pacifik i EvropuGetty © Usaf/Getty Images

SAD će svoje napredne borbene avione na Bliskom istoku zameniti sa zastarelim jurišnim avionima A-10, a modernije letelice će prebaciti na Pacifik i u Evropu kako bi "odvratila" Kinu i Rusiju, rekli su američki zvaničnici.

Razmeštanje aviona A-10 se očekuje u aprilu, a biće sprovedeno u okviru šireg plana koji takođe poziva na smanjenje broja pomorskih i kopnenih snaga na Bliskom istoku, piše "Volstrit džornal".

Iako su se američke trupe povukle iz Avganistana, Centralna komanda vojske SAD, koja je zadužena za operacije na Bliskom istoku, ocenila je da mora zadržati dve i po eskadrile mlaznih borbenih aviona u tom regionu, rekao je jedan vojni zvaničnik.

Međutim, "Volstrit džornal" piše da je Pentagon je utvrdio da nema dovoljno modernih letelica da zadovolji zahtev Centralne komande jer je zabrinut zbog Kine i situacije u Ukrajini, a vojno vazduhoplovstvo SAD je predložilo da se umesto toga na Bliski istok pošalju jurišni avioni A-10.

Novi plan za Bliski istok

Prema novom planu, da će u tom regionu biti razmeštena jedna eskadrila A-10, uz dve eskadrile F-15E i F-16. Eskadrile raspoređene u regionu obično imaju oko 12 aviona, podseća američki list.

Novi sveobuhvatni plan Pentagona za Bliski istok takođe podrazumeva da će u tom regionu biti razmeštena i dva do tri broda, ali ne i nosač aviona, ukazali su zvaničnici upoznati sa planom.

Pored toga, SAD će u regionu zadržati i dva bataljona PVO sistema "patriot". Svaki bataljon se sastoji od četiri baterije, od koji svaka može imati do osam lansera. SAD će nastaviti da drže oko 2.500 vojnika u Iraku i oko 900 vojnika u Siriji, dok će ukupan broj američkog vojnog osoblja koje ostaje u regionu iznositi preko 30.000 pojedinaca.

Plan o razmeštanju jurišnih aviona A-10 je izazvao negodovanje u nekim vojnim krugovima, piše "Volstrit džornal", pošto je vojno vazduhoplovstvo SAD pritiskano da postepeno izbacuje te zastarele avione iz upotrebe kako bi oslobodilo sredstva za druge programe.

Neki penzionisani vojni zvaničnici su takođe iskazali bojazan da sredstva koja će, prema novom planu Pentagona, ostati na Bliskom istoku, nisu u stanju da pokriju sve potencijalne izazove u tom regionu, dodaje američki list.

image