Svet

Amerikanci sankcionisali beloruske zvaničnike, kompanije i - avion Lukašenka

Sankcije su uvedene zbog zastrašivanja učesnika protesta protiv vlasti, objašnjavaju iz Vašingtona
Amerikanci sankcionisali beloruske zvaničnike, kompanije i - avion LukašenkaGetty © Lintao Zhang / Staff

Sjedinjene Države su u petak uvele sankcije službenom avionu beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, a na "crnoj listi" našla su se i dva glavna nacionalna proizvođača automobila zbog navodnog zastrašivanja radnika koji su učestvovali u antivladinim protestima.

Američko ministarstvo finansija, koje sprovodi sankcije, izdvojilo je za sankcionisanje Lukašenkov predsednički avion, "boing 737" koji Lukašenko i njegova porodica koriste za poslovna i lična putovanja.

Sankcije, koje zabranjuju svim američkim pojedincima i pravnim licima da obavljaju transakcije sa ciljanim osobama, mogle bi da otežaju operateru aviona da dobije usluge i rezervne delove za njega, navodi Frans pres.

Ministarstvo finansija je takođe uvelo sankcije Beloruskoj fabrici automobila i Minskoj fabrici automobila, velikim proizvođačima automobila i kamiona.

Obe fabrike su, navodno, pretile zaposlenima "koji su učestvovali u štrajkovima i mirnim protestima nakon lažnih predsedničkih izbora u avgustu 2020.", navodi Ministarstvo finansija.

Učesnici protesta su zastrašivani, a zatim otpušteni u Minskom automobilskom kombinatu, a pretilo im se otpuštanjem u drugoj fabrici, tvrde iz američkog Ministarstva finansija.

Trezor je takođe stavio na svoju crnu listu sankcija nekoliko nedavno imenovanih članova beloruske Centralne izborne komisije, koja je već pod sankcijama.

"Sjedinjene Države nastavljaju da promovišu odgovornost za nasilje Lukašenkovog režima u vezi sa lažnim predsedničkim izborima u avgustu 2020", naveo je američki državni sekretar Entoni Blinken u saopštenju.

image