Svet

Rojters: Iran prihvatio da isporuči rakete i dronove Rusiji

Za razliku od Zapada, mi ne zauzimamo stranu u ukrajinskoj krizi i želimo da se ona okonča diplomatskim putem, tvrdi iranski diplomata
Rojters: Iran prihvatio da isporuči rakete i dronove Rusiji© Фото Танјуг/АП

Iran je obećao da će Rusiji obezbediti rakete zemlja-zemlja i još više dronova, izjavili su Rojtersu dvojica visokih iranskih zvaničnika i dvojica iranskih diplomata, što je potez na koji će verovatno oštro reagovati SAD i druge zapadne sile.

Dogovor je, tvrdi se, postignut 6. oktobra, kada su prvi potpredsednik Irana Mohamed Mokber, dva visoka zvaničnika iz moćne iranske Revolucionarne garde i zvaničnik Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost posetili Moskvu.

Čime raspolaže Iran

"Rusi su tražili još dronova i iranskih balističkih projektila sa poboljšanom preciznošću, posebno projektile Fateh i Zolfagar", rekao je jedan od iranskih diplomata.

Anonimni zapadni zvaničnik je ovo potvrdio, dodajući da postoji sporazum Irana i Rusije o obezbeđivanju balističkih raketa zemlja-zemlja kratkog dometa, uključujući Zolfagar.

Jedna od bespilotnih letelica koje je Iran pristao da isporuči jeste Šahed-136, tvrde zapadne dilopmate, oružje koje se koristi kao „kamikaza“. Fateh-110 i Zolfagar su iranske balističke rakete kratkog dometa, sposobne da pogode ciljeve na udaljenosti od 300 do 700 kilometara.

Iranski diplomata je odbacio tvrdnje zapadnih zvaničnika da takvi transferi predstavljaju kršenje rezolucije Saveta bezbednosti UN iz 2015. "Gde se oni koriste, to nije pitanje za prodavca oružja. Za razliku od Zapada, mi ne zauzimamo stranu u ukrajinskoj krizi i želimo da se ona okonča diplomatskim putem", rekao je diplomata.

Glavni komandant iranske Revolucionarne garde Hosein Salami rekao je prošlog meseca da su neke od „većih svetskih sila“ spremne da kupe iransko oružje. Kako su preneli iranski državni mediji u utorak, vojni savetnik iranskog vrhovnog lidera Rahim Safavi kaže da 22 zemlje žele da kupe iranske bespilotne letelice.

"Sredstva koja koristimo su ruska"

Ukrajina je poslednjih nedelja izvestila o nizu ruskih napada u kojima su navodno korišćene bespilotne letelice iranske proizvodnje Šahed-136.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova u utorak odbacilo je kao neosnovane izveštaje o tome da Iran isporučuje dronove i drugo oružje Rusiji za upotrebu u Ukrajini, dok je Kremlj negirao da su njegove snage koristile iranske bespilotne letelice za napad na Ukrajinu.

Na pitanje da li je Rusija koristila iranske bespilotne letelice u kampanji u Ukrajini, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Kremlj nema nikakve informacije o njihovoj upotrebi. "Sredstva koja se koriste su ruska, vi to znate. Imaju ruska imena. Sva druga pitanja možete uputiti Ministarstvu odbrane".

Reakcije Bele kuće

Stejt department ocenio je da su iranske bespilotne letelice korišćene u ponedeljak, u jutarnjem napadu na ukrajinsku prestonicu Kijev, rekao je američki zvaničnik. Portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer takođe je optužila Teheran da laže kada je saopštio da Rusija ne koristi iranske bespilotne letelice u Ukrajini.

Upitan o prodaji iranskih raketa zemlja-zemlja Rusiji, visoki američki vojni zvaničnik je rekao: „Nemam ništa da kažem u ovom trenutku, da li je to tačno ili ne “.

Nekoliko država Evropske unije pozvalo je u ponedeljak na nove sankcije Iranu zbog isporuke bespilotnih letelica Rusiji.

image