Erdoganov portparol: Zapad ignoriše kinesku inicijativu o Ukrajini

Prema rečima predsednika Ruske Federacije, mnoge tačke kineskog mirovnog plana mogu se uzeti kao osnova za rešenje kada za to budu spremni na Zapadu i u Kijevu

Portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin rekao je da inicijativa Kine za rešavanje Ukrajinske krize zavređuje pažnju. Prema njegovim rečima, Zapad je ignorisao kinesku inicijativu o Ukrajini, "kako ne bi ukazao poverenje Pekingu".

"Čim je predlog od 12 tačaka objavljen, on je ignorisan. Da bi neutralisali posledice posete gospodina Sija Moskvi, počeli su bukvalno da ignorišu ovu posetu", naglasio je Kalin.

Prema rečima predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, mnoge tačke kineskog mirovnog plana mogu se uzeti kao osnova za rešenje kada za to budu spremni na Zapadu i u Kijevu.

"Ono što sam video tokom posete SAD u Vašingtonu, u suštini, osim nekih imena u administraciji, na ukrajinsku temu, vlada veoma teška klima. Oni žele... da nastave rat. I, nažalost vide da će se rat nastaviti. Ovo je veliki gubitak ne samo za Rusiju i Ukrajinu, već i za region i svet. Od samog početka se držimo uravnotežene politike, protiv rata. Jutros, gospodin predsednik Redžep Tajip Erdogan je to ponovo ukazao u telefonskim razgovorima sa gospodinom Putinom. Kina ima inicijative koje, u stvari, zavređuju pažnju", rekao je Kalin u intervjuu za NTV.

Kineske vlasti su u februaru predložile svoj mirovni plan koji ima 12 tačaka, uključujući pozive na prekid vatre, poštovanje legitimnih interesa svih zemalja u oblasti bezbednosti i rešavanje humanitarne krize u Ukrajini.