Skoplje poklanja helikoptere Kijevu: Da ih nismo donirali, morali bismo da ih bacimo

Prema našim planovima modernizacije, ova sredstva su već na kraju svog radnog veka, objasnila je ministarka odbrane Severne Makedonije

Ministarka odbrane Severne Makedonije Slavjanka Petrovska potvrdila je da će vlada te zemlje doneti odluku da Ukrajini pokloni 12 borbenih helikoptera Mi-24, koje je svojevremeno kupila od Ukrajine, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ministarka Petrovska je rekla medijima da je donacija usledila na zahtev ukrajinske vlade i uz ocenu Vojske Makedonije da "lišavanje vojske ove opreme neće oštetiti odbrambene kapacitete Severne Makedonije".

"Prema našim planovima modernizacije, ova sredstva su već na kraju svog radnog veka i neće više biti u sastavu našeg naoružanja. Da ih nismo donirali, sigurni smo da bismo u kratkom roku morali da ih se rešimo", rekla je Petrovska.

Ona je rekla da će Ministarstvo odbrane kupiti najmanje osam novih višenamenskih helikoptera, koji će imati pre svega transportnu, a ne borbenu ulogu.

Severna Makedonija je takođe donirala Ukrajini tenkove treće generacije, koji su s obzirom na razvoj tehnologije smatrani nekonkurentnim i nekompatibilnim.

Ukupna pomoć Severne Makedonije Ukrajini iznosi 30 miliona dolara.

Severna Makedonija je kupila prve helikoptere Mi-24 od Ukrajine 2001. godine, tokom oružanog sukoba između vladinih snaga i separatističke "Oslobodilačke nacionalne armije", što je makedonska varijanta tzv. "Oslobodilačke vojske Kosova".

Po okončanju sukoba, broj helikoptera je povećan na 12 i paralelno je sprovođena njihova modernizacija, a ovaj proces je prekinut u poslednje dve godine, zbog procena Generalštaba da vojsci u njenom budućem razvoju ove letelice nisu potrebne.