Britansko ministarstvo odbrane: Iran je poslao dronove Rusiji

Rusija je od početka ovog meseca lansirala najmanje 71 iranski dron na ciljeve u Ukrajini, tvrdi Ministarstvo odbrane Velike Britanije

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je da je Iran Rusiji verovatno poslao dodatne dronove kamikaze Šahid koji se koriste u napadima u Ukrajini.

Britansko ministarstvo u objavi na Tviteru tvrdi da je Rusija od početka ovog meseca lansirala najmanje 71 iranski dron na ciljeve u Ukrajini.

Dodaje se da su martovski napadi usledili nakon dvonedeljnog prekida ruskih napada dronovima krajem februara.

Prema britanskom ministarstvu, ti podaci sugerišu da je Rusija u međuvremenu verovatno dobila manji broj novih dronova od Irana.

Zapad, predvođen Amerikom, Velikom Britanijom i drugima, više puta je optuživao Iran da isporučuje bespilotne letelice ruskim trupama raspoređenim u Ukrajini, dok Teheran insistira da je poslao samo "mali broj" bespilotnih letelica i to još pre početka Specijalne vojne operacije prošle godine. 

Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja, ukazao je da se "Rusija usredsređuje na sopstveni program razvoja bespilotnih letelica".

Rusija i Iran neprestano jačaju strateško partnerstvo usred sve veće bezbednosne krize u Evropi, a vezuju ih zajednički interesi u oblasti energetike, politike i regionalne bezbednosti.