Ramazan odložio pomeranje časovnika: Panika u celoj zemlji

Zbog odluke vlade da odloži podešavanje časovnika na letnji režim, mnogi su se našli u rebusu po kom vremenu da organizuju posao i život

Libanska vlada odlučila je da u poslednjem trenutku odloži početak letnjeg računanja vremena za mesec dana, dok se ne završi muslimanski mesec ramazana.

Ova odluka izazvala je masovnu konfuziju u toj zemlji.

Iako u istoj maloj zemlji, mnogi Libanci su se našli u poziciji da žongliraju u radnim i školskim rasporedima zbog različitih vremenskih zona izazvanim rešenjem da pojedine institucije sprovedu tu odluku, dok su druge odbijale, piše agencija AP.

Mnogi hršćanski političari i institucije, uključujući najveću crkvu te male nacije, Maronitsku crkvu, odbacili su rešenje koje im nameće odlaganje letnjeg računanja vremena.

Mala mediteranska država inače pomera kazaljke na satu unapred poslednje nedelje u martu, što je u skladu s većinom evropskih zemalja.

Međutim, libanska vlada je u četvrtak objavila odluku privremenog premijera Najiba Mikatija da odloži početak letnjeg računanja vremena za 21. april.

Privatnici neposlušni, pomerili časovnike

Nije naveden razlog za takvo rešenje Mikatija, ali video snimak svedoči kako Beri traži od Mikatija da odgodi početak letnjeg računanja vremena kako bi muslimani mogli da prekinu ramazanski post sat vremena ranije.

Mikati je odgovorio da je imao sličan predlog, ali navodi da bi ta odluka bila teška jer bi uzrokovala probleme u rasporedu letova avio kompanija, na šta je Beri dodao: "Koji letovi?".

Nakon što je najavljeno odlaganje početka letnjeg računanja vremena, libanski državni avio prevoznik "Midl Ist Erlajns" saopštio je da će vreme polaska svih letova planiranih s bejrutskog aerodroma između nedelje i 21. aprila biti pomereni za jedan sat unapred.

Dve mobilne telefonske mreže u zemlji slale su poruke ljudima tražeći od njih da postavke svojih satova promene na ručno umesto na automatsko podešavanje, kako se vreme ne bi menjalo samo od sebe u ponoć.

Dok su javne institucije teoretski vezane vladinom odlukom, mnoge privatne ustanove, uključujući TV stanice, škole i kompanije, najavile su da će ignorisati odluku i danas preći na letnje računanje vremena, kako je ranije bilo i predviđeno.