Svet

SAD pregovaraju sa Tajvanom o zajedničkoj proizvodnji oružja

U novoj provokaciji usmerenoj protiv Pekinga, Vašington i Tajpej nameravaju da ubrzaju transfer američkog naoružanja na ostrvo
SAD pregovaraju sa Tajvanom o zajedničkoj proizvodnji oružja© Фото Танјуг/АП

Bajdenova administracija razmatra plan o zajedničkoj proizvodnji oružja sa Tajvanom, tvrde tri izvora japanskog lista "Nikei" upoznata sa ovim planom, a njegov cilj je da su povećaju proizvodni kapaciteti za naoružanje projektovano u SAD, da se ubrza njegov transfer i ojača odvraćanje Kine.

Vest o mogućoj saradnji Vašingtona i Tajpeja u proizvodnji oružja objavljena je dok traje 20. kongres Komunističke partije Kine. U govoru na otvaranju kongresa u nedelju, govoreći o tajvanskom pitanju predsednik Kine Si Đinping rekao je: ”Nikada nećemo obećati da ćemo se odreći upotrebe sile, i zadržavamo pravo da preduzmemo sve potrebne mere. Ovo se odnosi isključivo na mešanje spoljnih sila.”

"Poslednjih godina došlo je do promene u pristupu Pekinga Tajvanu", ocenio je američki državni sekretar Entoni Blinken u ponedeljak u Kaliforniji.

"Doneta je fundamentalna odluka da status kvo više nije prihvatljiv jer je Peking odlučan da nastavi ujedinjenje sa Tajvanom u mnogo kraćem vremenskom roku. Očekuje se da će kineski predsednik Si Đinping dobiti treći mandat lidera na 20. kongresu Komunističke partije, koji će trajati do 22. oktobra, a to bi moglo dodatno pojačati vojni pritisak Kine na Tajvan", izjavio je Blinken.

image