Mađarska i dalje bez saglasnosti za prijem Švedske u NATO-u

Činjenica da je politička saradnja dveju zemalja u EU trenutno veoma loša, tera nas da se zapitamo kako će biti kada budemo morali da sarađujemo u Alijansi, rekao je savetnik mađarskog premijera Balaš Orban

Savetnik mađarskog premijera Balaš Orban rekao je da mađarski parlament još ne može da odobri ulazak Švedske u NATO, pošto su mnogi poslanici zabrinuti zbog mešanja švedskih političara u mađarsku unutrašnju politiku i strahuju da bi to moglo da zakomplikuje buduću saradnju dveju zemalja u Alijansi.

"Situacija je sasvim jasna: mađarska vlada je odlučila da podrži članstvo Švedske u NATO-u, sada je sve na parlamentu. Ali postoji mala zamka, a to je da su neki mađarski poslanici zabrinuti jer vide da su poslednjih godina zvaničnici švedske vlade, ministri, premijeri i političari izražavali sumnju u stanje mađarske demokratije, vređajući mađarske birače i njihove predstavnike, a samim tim i celu zemlju", napisao je Orban na svom nalogu na Fejsbuku.

Zbog toga, smatra on, "Šveđani moraju da ubede mađarske poslanike da to neće biti problem u budućnosti".

"Činjenica da je politička saradnja dveju zemalja u EU trenutno veoma loša tera nas da se zapitamo kako će biti kada budemo morali da sarađujemo u drugom međunarodnom savezu – NATO-u", objasnio je premijerov savetnik.

Kako je Orban naveo, Mađarska se ne meša u švedsku unutrašnju politiku i očekuje da Švedska zauzme isti stav prema mađarskim pitanjima. Prema njegovim rečima, mađarski poslanici žele da čuju uveravanja švedskih kolega da su politički sporovi na ovu temu zaostali i da ništa neće ometati bilateralnu saradnju u budućnosti.

"Mađarski premijer Viktor Orban sve je to izneo u razgovoru sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom tokom samita EU, koji je održan 23. i 24. marta u Briselu. Takođe, švedski premijer je upozoren da ne pokušava da izvrši pritisak na Mađarsku, jer bi to samo usporilo proces ratifikacije u parlamentu. Kako kažu, možete se svađati s kondukterom, ali onda bi trebalo da imate kartu", dodao je savetnik.

Prema njegovim rečima, ovi problemi su rešeni tokom konsultacija s Finskom; mađarski parlament je na sastanku 27. marta odlučio da joj odobri ulazak u Alijansu.

"Što se tiče Švedske, to se još nije dogodilo i stoga čekamo da švedska vlada i političari uvere članove mađarskog parlamenta. Naš cilj je da obezbedimo da što više poslanika odobri prijem Švedske u NATO", zaključio je Orban.

Podsetimo, Mađarska i Turska su jedine zemlje članice NATO-a koje tek treba da ratifikuju zahteve Finske i Švedske za pridruživanje Alijansi, dok svaki novi zahtev za pristup mora biti odobren od strane svih 30 članica.

Dve skandinavske zemlje su prošle godine podnele zahtev za ulazak u NATO, nakon početka ruske Specijalne vojne operacije u Ukrajini. Turska zahteva od Švedske da pre ratifikacije Ankari izruči optužene za terorizam.