Svet

Varšava: Ne nameravamo da isporučimo Ukrajini sve svoje lovce MiG-29

Ovaj postupak se sprovodi u tajnosti da bi bio efikasan, ali svakako mislim da nećemo sve poslati, definitivno ne u istoj turi, kaže zamenik ministra spoljnih poslova Pavel Jablonski
Varšava: Ne nameravamo da isporučimo Ukrajini sve svoje lovce MiG-29www.globallookpress.com © IMAGO/Björn Trotzki

Zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Pavel Jablonski izjavio je da Varšava neće dati Ukrajini sve svoje lovce MiG-29, prenosi TASS.

"Ne planiramo da sve svoje lovce MiG-29 isporučimo Kijevu. Ovaj postupak se sprovodi u tajnosti da bi bio efikasan. Ali svakako mislim da nećemo sve poslati, definitivno ne u istom transportu", rekao je Jablonski i dodao da Ministarstvo odbrane "zasad radije taj slučaj drži u tajnosti", zbog čega i nema drugih detalja.

Prema poslednjim podacima, ratno vazduhoplovstvo Poljske ima 22 aviona MiG-29A i šest aviona Mig-29UB.

Podsetimo, predsednik Poljske Andžej Duda rekao je da će Ukrajina narednih dana dobiti prva četiri lovca MiG-29 iz Varšave. Sa druge strane, zapadne vlade do sada su odbijale da pošalju borbene avione iz straha da bi to dovelo do eskalacije između NATO-a i Rusije.

Sjedinjene Američke Države ponudile su Slovačkoj 12 novih vojnih helikoptera kao kompenzaciju za borbene avione MiG-29 koje bi ova evropska zemlja trebalo da pošalje Ukrajini, rekao je slovački ministar odbrane Jaroslav Nad.

Prema toj ponudi, Slovačka bi platila 340 miliona dolara za helikoptere "Bel AH-1Z" u ugovoru vrednom oko milijardu dolara koji takođe uključuje 500 projektila "AGM-114 Helfajr II" i obuku, rekao je on.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da ne isključuje mogućnost slanja borbenih aviona Ukrajini. Na pitanje novinara o zahtevu kijevskih vlasti da im se pošalju lovci, francuski predsednik je odgovorio da "u principu, ništa nije zabranjeno".

Međutim, napomenuo je da nikakva obećanja neće biti data Kijevu ukoliko bi isporuka lovaca dovela do slabljenja francuske vojske.

"Pored slabljenja vojnih kapaciteta Francuske, eventualna isporuka oružja Ukrajini ne sme da dovede do eskalacije sukoba. To oružje ne sme da se koristi za napad na Rusiju, već isključivo za odbranu", istakao je Makron.

image