Svet

UPC poručila Kijevu: Pokazali ste klevetnički i diskriminatorski odnos prema milionima građana

Izjave portparola ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova treba posmatrati kao optužbu cele kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve za delovanje protiv nacionalne bezbednosti zemlje
UPC poručila Kijevu: Pokazali ste klevetnički i diskriminatorski odnos prema milionima građanawww.globallookpress.com © Sergei Chuzavkov/Keystone Press Agency

Izjave portparola ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Olega Nikolenka u vezi sa izveštajem Kancelarije visokog komesara UN za ljudska prava treba posmatrati kao optužbu cele kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) za delovanje protiv nacionalne bezbednosti zemlje, saopštila je UPC.

Kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava objavila je izveštaj o slobodi veroispovesti u Ukrajini, u kojem se ističe diskriminacija Ukrajinske pravoslavne crkve.

Nikolenko je kritikovao ovaj izveštaj i pozvao da se uzdrže od "političkih procena" delovanja Kijeva u odnosu na kanonsku UPC.

"Sloboda nije isto što i pravo na podrivanje nacionalne bezbednosti", napisao je Nikolenko na Fejsbuku.

U saopštenju UPC se navodi da je ukrajinski zvaničnik, "ne mogavši da opravdano negira očigledne činjenice koje je zabeležila jedna međunarodna organizacija, pribegao izjavama čiji stil odgovara samo karakterističnim crtama ruske propagande", prenose RIA Novosti.

"Njegovu poruku treba shvatiti kao otvorenu optužbu cele UPC za delovanje protiv nacionalne bezbednosti. Učinivši ovo bez ikakvog pozivanja na pravednu sudsku presudu, predstavnik ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova je samo potvrdio istinitost zaključaka kancelarije visokog komesara UN za ljudska prava i još jednom pokazao otvoren klevetnički i diskriminatorski odnos države prema milionima njenih građana, koji, zbog verskih uverenja ne žele da se odreknu Ukrajinske pravoslavne crkve", navodi se u saopštenju.

Te izjave, ocenila je UPC, međunarodnoj zajednici potvrđuju da država teško narušava osnovna prava na slobodu veroispovesti.

Izveštaj UN

Kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava saopštila je da su pretresi policajaca u prostorijama Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije "diskriminatorske prirode". U izveštaju Odeljenja se pominje da je Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) izvršila pretrese u manastirima, kancelarijama, obrazovnim ustanovama i drugoj imovini UPC u Kijevu i drugim regionima zemlje.

UN tvrde da je u nekim slučajevima SBU ispitivala sveštenstvo koristeći poligraf.

Podsetimo, Rusija je u januaru inicirala sastanak Saveta bezbednosti UN zbog "ugnjetavanja jedinstvene kanonske pravoslavne crkve u Ukrajini", odnosno UPC Moskovske patrijaršije. Stalni predstavnik SAD je tada rekao da su "izjave Rusije u vezi sa verskim slobodama još jedan pokušaj da se opravda neosnovani napad na Ukrajinu".

image