Transrodna osoba upala u hrišćansku školu u Tenesiju, ubila troje dece i troje odraslih (VIDEO)

Šest osoba poginulo u novoj pucnjavi u školi u SAD

Teško naoružani 28-godišnjak ubio je troje dece i troje odraslih zaposlenih u privatnoj hrišćanskoj školi u Nešvilu. Policija Tenesija ubila je napadača koji je identifikovan kao Odri Hejl, bivša učenica škole koja se identifikovala kao transrodni muškarac.

Šef policije Džon Drejk rekao je novinarima da je Drejk, koji je u prvim izveštajima opisan kao "tinejdžerka", imao dve puške i pištolj i otvorio je vatru u osnovnoj školi u koju je ušao kroz sporedni ulaz.

Tokom pretresa Hejlove kuće, policija je otkrila plan napada na školu. Još jedna lokacija, koju policija nije identifikovala, takođe je bila potencijalna meta, ali je Hejl od nje odustao jer je, navodno, bila previše dobro obezbeđena.

Policija je takođe pronašla napadačev manifest, ali nije objavila njegov sadržaj. Hejl nije imao dosije, a oružje je "nabavio lokalno, legalno".

Iako motiv napada za sada nije poznat, šef policije Drejk je kasnije za En-Bi-Si rekao da se veruje da je pucnjava proistekla iz "neke ozlojeđenosti" koju je osumnjičeni gajio "što je morao da ide u tu školu".

Hejlov ubilački pohod prekinula su dvojica policajaca, koji su "čuli pucnjavu" i "otvorili vatru na strelca".

Policija je takođe identifikovala svih šest žrtava Hejlovog napada - desetogodišnja deca i zaposleni u šezdesetim.

Školu vodi Zavetna prezbiterijanska crkva i u nju idu deca uzrasta od 6-12 godina. Ima više od 200 studenata i 40 zaposlenih.

Marš trans aktivista

Ranije ovog meseca, Tenesi je zabranio transrodne operacije na maloletnicima i nastupe odraslih - poput drag kraljica koje čitaju bajke deci.

Kao odgovor, Mreža trans radikalnih aktivista (TRAN) sa sedištem u Virdžiniji pozvala je na "Trans dan osvete" kako bi se zaustavio "trans genocid." Protest je planiran za 1. april u Vašingtonu, a najavljena je i obuka iz vatrenog oružja.

Bela kuća je reagovala na pucnjavu u školi Kovenant pozivajući na strože zakone o kontroli oružja. Tenesi od 2021. godine dozvoljava da svako ko je stariji od 21 godinu može da nosi oružje, bez dozvole, sve dok im je zakonski dozvoljeno da kupe oružje.

Od početka godine, u američkim školama je registrovano 89 pucnjava. Prošle godine su zabeležena 303 takva incidenta, što je najviše u bilo kojoj godini u bazi podataka o pucnjavama u školama koju vodi istraživač Dejvid Ridman, a koja seže do 1970. godine.