Svet

Peticija na sajtu Zelenskog: Ukrajinci protiv osiromašenog uranijuma

Internet stranica peticije koja je bila objavljena na sajtu ukrajinskog predsednika u međuvremenu je nestala
Peticija na sajtu Zelenskog: Ukrajinci protiv osiromašenog uranijumawww.globallookpress.com © Marco Cordone

Na sajtu predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog pojavila se peticija protiv korišćenja municije sa osiromašenim uranijumom, za koju je London, podsetimo, nedavno rekao da će isporučiti Kijevu.

U peticiji, koja je objavljena 27. marta, navodi se da bi korišćenje osiromašenog uranijuma bio zločin protiv "čovečnosti i planete", i dodaje da bi njegova upotreba bila "neprihvatljiva i nemoralna". 

U tekstu se Oružane snage Ukrajine još pozivaju da razmotre peticiju i preduzmu bezbednosne mere, kako se osiromašeni uranijum ne bi primenjivao sve dok se potpuno razmatranje ove inicijative ne završi. 

Da bi zahtev peticije bio usvojen, potrebno je da je potpiše najmanje 25.000 ljudi. 

Ipak, iz nekog razloga, internet stranica na kojoj se nalazila peticija više ne postoji. 

Podsetimo, zamenica britanskog ministra odbrane Anabel Goldi izjavila je prošle nedelje da je London spreman da isporuči Kijevu opasnu municiju sa osiromašenim uranijumom. 

Ruska strana je oštro reagovala i upozorila da, iako se ne radi o oružju za masovno uništenje, ono ipak predstavlja opasnost - njegovom primenom došlo bi do zagađenja vazduha, vode i zemlje. Moskva je dodala i da će uzvratiti ukoliko se protiv njenih vojnika bude koristila ova municija.

Do sada je ovu municiju koristio samo NATO - u bivšoj Jugoslaviji i Iraku

image