Novi Zeland razmatra da se pridruži AUKUS bloku

Visoki američki zvaničnik je ranije nagovestio da bi trojni vojni pakt uskoro mogao da se proširi na još jednu zemlju

Novi Zeland je signalizirao spremnost da se pridruži Paktu o bezbednosti AUKUS koji čine SAD, Velika Britanija i Australija, ali samo u nenuklearnom svojstvu budući da je posvećen tome da ne poseduje nuklearno oružje, rekao je ministar odbrane Endru Litl.

Litl je u saopštenju naveo da je Novi Zeland zainteresovan da postane četvrti član AUKUS-a i da želi da učestvuje u razvoju vojne tehnologije poput veštačke inteligencije, kvantnog računarstva i napredne informacione tehnologije.

"Ponuđena nam je prilika da razgovaramo o tome da li bismo mogli ili želimo da učestvujemo u tom (nenuklearnom) aspektu dogovora", naveo je ministar i dodao da je "nagovestio" da je Novi Zeland "voljan da to istraži".

Novozelandska vojska će možda morati da nadogradi deo svoje opreme kako bi mogla da drži korak sa američkim i australijskim standardima ako želi da se pridruži AUKUS-u, prvenstveno u oblasti komunikacija budući da, kako je naveo, neke od tehnologija u zemlji "sve više zastarevaju".

Imajući u vidu "pravne obaveze Novog Zelanda i našu moralnu posvećenost da budemo bez nuklearnog oružja", ministar odbrane je rekao da bi bio "prilično zadovoljan" ako bi svako učešće u AUKUS-u uključivalo samo konvencionalno oružje.

"Već veoma blisko sarađujemo sa saveznicima i partnerima koji imaju brodove i podmornice na nuklearni pogon i rakete i podmornice sa nuklearnim oružjem... To ne menja ništa od onoga što trenutno radimo", nastavio je on.

Ranije ovog meseca, Litl se sastao sa visokim zvaničnikom za nacionalnu bezbednost Bele kuće Kurtom Kembelom, nakon čega je američki zvaničnik rekao da veruje da postoji šansa da se Novi Zeland pridruži AUKUS paktu.

Potpisan 2021. godine, trilateralni sporazum je usredsređen na omogućavanje transfera nuklearne tehnologije iz SAD u Australiju uz pomoć Velike Britanije, koja će se koristiti za izgradnju podmornica na nuklearni pogon za Kanberu.

Međutim, zvaničnici su pakt takođe opisali kao način da se odvrati Kina, koja je osudila sporazum AUKUS kao način da se širi nuklearna tehnologija po svetu, pričini "ozbiljna šteta regionalnom miru" i intenzivira "trka u naoružanju" u Indo-Pacifiku.