Svet

Belgijska obaveštajna služba nadzire kinesku kompaniju "Huavej"

Iako predstavlja malo tržište, Belgija se smatra strateški važnom za zapadne saveznike zbog prisustva institucija EU i sedišta Severnoatlantske vojne alijanse
Belgijska obaveštajna služba nadzire kinesku kompaniju "Huavej"www.globallookpress.com © Cfoto

Belgijska obaveštajna služba ispituje operacije tehnološkog giganta "Huavej", a strah od kineske špijunaže raste u sedištu EU i NATO-a u Briselu, tvrdi se u poverljivim dokumentima u koje je "Politiko" imao uvid.

Poslednjih meseci belgijska služba državne bezbednosti (VSSE) zatražila je da razgovara sa bivšim zaposlenima ove kompanije u Briselu. Sakupljanje obaveštajnih podataka deo je aktivnosti bezbednosnih zvaničnika, koji pokušavaju da ispitaju da li Kina koristi "nedržavne aktere", uključujući i lobiste u kancelariji "Huaveja" u Briselu, da promoviše interese kineske države i Komunističke partije Kine u Evropi, saopštio je "Politiku" izvor koji je insistirao na anonimnosti.

Do ispitivanja aktivnosti "Huaveja" u EU dolazi u trenutku kada zapadne bezbednosne agencije zvone na uzbunu zbog kompanija povezanih sa Kinom.

Britanskim, holandskim, belgijskim, češkim i nordijskim zvaničnicima, kao i funkcionerima EU, zabranjeno je da koriste aplikaciju TikTok zato što su zvaničnici Unije ubeđeni da kineski zakoni primoravaju kineske tehnološke firme da im omoguće uvid u poverljive podatke.

Sve veći je i broj dokaza o uticaju stranih država na donošenje odluka u EU. Ovaj fenomen je, kako se tvrdi, razotkriven posle nedavne afere "Katargejt", gde je Doha optužena da je pokušala da podmiti zvaničnike EU. Belgijska služba bezbednosti treba da nadgleda operacije "stranih aktera oko institucija EU". U belgijskoj Službi državne bezbednosti odbili su da komentarišu prikupljanje obaveštajnih podataka.

Belgijski obaveštajci pokušavaju da utvrde da li postoje direktne veze kineske države i briselske kancelarije "Huaveja", naveli su ovi izvori, dodajući da su od posebnog interesa predstavnici kompanije koji su ranije bili na visokim funkcijama u briselskim institucijama, sa pristupom mreži podataka u EU.

U centru zapadne zabrinutosti oko "Huaveja", čije je sedište u kineskom gradu Šenženu, leži sumnja da kineska vlada može da instrumentalizuje firmu kako bi dobila pristup podacima u zapadnim zemljama.

"Huavej" je komercijalna kompanija

Kancelarije "Huaveja" za lobiranje u EU, od kojih se jedna nalazi između Evropskog parlamenta i zgrada Evropske komisije i Saveta Evrope, a druga u blizini američke ambasade, predstavljale su tokom protekle decenije glavnu snagu za lobiranje u EU, piše "Politiko".

Ova kompanija, navodi se u dokumentima, spada među 30 najvećih kompanija koje najviše troše na lobiranje u Briselu, sa deklarisanom potrošnjom od 2,25 miliona evra godišnje. Godine 2018, na samom početku geopolitičke oluje koja je zadesila ovu kompaniju, "Huavej" se ubrajao među prvih 10 lobista u Briselu.

Kineski telekomunikacioni gigant je prošle godine počeo da smanjuje svoje prisustvo u EU, izvestio je "Politiko" u novembru. Deo tog potresa bilo je i otpuštanje nekih zapadnih stratega kompanije, koji su radili na povlačenju zabrana i blokade njene opreme.

"Huavej" stalno naglašava da je nezavisan od kineske države:

"Huavej je komercijalna kompanija", rekao je portparol firme. Na pitanje da li je kompanija proveravala da li među zaposlenima ima članova Komunističke partije, portparol je odgovorio: "Mi se ne mešamo u politička ili verska uverenja zaposlenih. Jednako tretiramo sve zaposlene, bez obzira na rasu, pol, društveni status, invaliditet, veru ili bilo šta drugo."

Ključna zabrinutost zapadnih bezbednosnih službi je da "Huavej", kao kompanija sa sedištem u Kini, podleže kineskom zakonu o nacionalnoj obaveštajnoj službi iz 2017. godine, koji zahteva od kompanija da sarađuju u obaveštajnim operacijama.

Upitan kako kompanija postupa sa pravnim zahtevima kineske vlade, portparol se osvrnuo na internet stranicu kompanije, na kojoj piše: "'Huavei' nikada nije dobio takav zahtev. Kategorički bismo odbili da se povinujemo ukoliko bismo dobili takav zahtev. 'Huavei' je nezavisna kompanija, koja pruža usluge svojim klijentima. Nikada ne bismo naškodili bilo kojoj zemlji, organizaciji, ili pojedincu, posebno kada je u pitanju sajber bezbednost i zaštita privatnosti korisnika."

Pogled iz EU

Savet za nacionalnu bezbednost Belgije je 2020. godine uveo je ograničenja za "Huavej" u nekim kritičnim delovima 5G mreža.

Iako predstavlja malo tržište, Belgija se smatra strateški važnom za zapadne saveznike zbog prisustva institucija EU i sedišta Severnoatlantske alijanse.

Interes belgijske Službe državne bezbednosti za "Huavej" prati sve veće interesovanje za kineske operacije u centru EU. Belgijska služba je 2022. objavila obaveštajni izveštaj u kome iznosi svoje nalaze o operacijama kineskih lobista. U njemu VSSE optužuje kinesku državu zbog delovanja u "sivoj zoni između lobiranja, mešanja, političkog uticaja, špijunaže, ekonomske ucene i kampanja dezinformacija."

Kineska ambasada u Belgiji saopštila je da su obaveštajne službe "klevetale legitimno i zakonito poslovanje kineskih kompanija u Belgiji, ozbiljno ugrožavajući njihovu reputaciju i nanoseći potencijalnu štetu njihovom normalnom radu."

Međutim, na udaru VSSE nije samo Kina. "Neopravdano mešanje koje vrše druge sile takođe predstavlja alarm za VSSE", navodi belgijska obaveštajna služba u svom izveštaju.

image