Kim Džong Un naredio: Povećajmo proizvodnju nuklearnog oružja

Naše nuklearno oružje usmereno je protiv rata, a ne protiv drugih zemalja, jer neprijatelj nuklearnih snaga naše zemlje je sam rat i nuklearna katastrofa uopšte, poručio je lider Severne Koreje

Severnokorejski lider Kim Džong Un naredio je povećanje proizvodnje nuklearnog oružja kako bi znatno povećao svoje zalihe, prenosi Severnokorejska centralna telegrafska agencija (KCNA).

Kako se navodi, Kim je pozvao na "savršenu spremnost" da se nuklearno oružje upotrebi "bilo kada i bilo gde", a naveo je i potrebu "kontinuiranog jačanja nuklearnih snaga kako bi nadmoćna sila uplašila neprijatelje i zaštitila vladu, sistem i ljude Severne Koreje".

"Kim Džong Un je rekao da je neophodno podstaći proizvodnju nuklearnog oružja, a Institut za nuklearno oružje i radnici sektora nuklearne energije treba da prošire proizvodnju nuklearnih sirovina pogodnih za stvaranje oružja u cilju doslednog sprovođenja plana Centralnog komiteta Partije o znatnom povećanju zaliha nuklearnog oružja", navodi se u saopštenju i dodaje da je lider ove zemlje postavio programske ciljeve i zadatke za radnike regiona i instituta.

Kim je naglasio da nuklearno oružje Severne Koreje nije usmereno protiv drugih zemalja, već protiv rata.

"Severnokorejsko nuklearno oružje usmereno je protiv rata, a ne protiv drugih zemalja, jer neprijatelj nuklearnih snaga naše zemlje je sam rat i nuklearna katastrofa uopšte, a vlasti Severne Koreje teže miru i stabilnosti u regionu", poručio je Kim Džong Un.

Podsetimo, Kim Džong Un je juče predvodio usvajanje programa nuklearnog oružja, prilikom čega se detaljno upoznao sa tehničkim karakteristikama, specifičnostima strukture i delovanja novog taktičkog nuklearnog naoružanja, načinima njihove upotrebe i operativnim ciljevima.

On je proverio interakciju i zamenu nuklearnog naoružanja sa drugim sistemima naoružanja, operativni plan teorijskog nuklearnog protivudara, tehničko stanje, stepen informatizacije, pouzdanost, bezbednost i naučni karakter državne kontrole sistema nuklearnog naoružanja pod nazivom "Nuklearni okidač". Napominje se da je ovaj poslednji uspešno testiran u nedavnim integrisanim taktičkim vežbama nuklearnih jedinica.

Pjongjang je takođe testirao novi ofanzivni podvodni dron s nuklearnim oružjem, a testiranje je sprovedeno tokom vežbi održanih od 21. do 23. marta u provinciji Južna Hamgjong.

Novi severnokorejski dron se kretao pod vodom na dubini od 80 do 150 metara više od 59 sati i detonirao je nenuklearni teret u blizini istočne obale zemlje.

Planovi za povećanje zaliha nuklearnih bojevih glava objavljeni su na šestom plenumu Radničke partije Severne Koreje krajem decembra. Kim Džong Un je tada najavio potrebu za jačanjem nuklearnih snaga zemlje, stvaranjem novog sistema interkontinentalnih balističkih raketa sposobnih za trenutni kontranapad i brzom dovršavanjem projekta izviđačkog satelita i lansirne rakete za njega.