Svet

"Politiko": Bajden gubi kontrolu nad Izraelom?

Zbog protesta na ulicama i pritisaka u samoj vladi, premijer Izraela Benjamin Netanijahu odložio je reformu pravosuđa
"Politiko": Bajden gubi kontrolu nad Izraelom?www.globallookpress.com © Nir Alon

Politička kriza u Izraelu razotkriva granice američkog uticaja na tu zemlju, odnosno granice koje su, u izvesnoj meri, samonametnute, piše "Politiko".

Napor izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da revidira izraelsko pravosuđe je najdirektniji uzrok nedavnog haosa - što je izazvalo ogromne proteste i štrajkove, a čak su i pripadnici izraelske vojske stali protiv ovog poduhvata, navodi se u tekstu pod nazivom "Bajden pronalazi svoje granice u Izraelu".

Netanijahuov cilj bile su promene u izraelskom pravosudnom sistemu koje bi, između ostalog, dozvolile izraelskim zakonodavcima da zaobiđu sudske presude – potez za koji se kritičari plaše da će ozbiljno naštetiti izraelskoj demokratiji.

Tokom vikenda, Netanijahu je otpustio svog ministra odbrane jer se protivio promenama, što je izazvalo nove proteste i razotkrilo pukotine u vladajućoj koaliciji. U ponedeljak, pošto je više članova koalicije navodno zapretilo ostavkom, Netanijahu je najavio da stavlja reformu na čekanje i da će tražiti kompromisno rešenje.

Tokom krize, čiji koreni sežu mesecima unazad, američki predsednik Džozef Bajden i njegovi saradnici pokušavali su da uspostave ravnotežu sa Izraelom – iako su svoje apele i kritike uglavnom iznosili privatno, ali povremeno izlazeći u javnost sa pažljivo sročenim izjavama osmišljenim da pritisnu Netanijahua da odustane od plana reforme. Ali činilo se da ti apeli SAD nisu uspeli. Unutrašnji izraelski pritisak je očigledno bio daleko snažniji, piše "Politiko".

Sada je veliko pitanje koliki uticaj Sjedinjene Države još uvek imaju na Netanjahua i koji nivo pritiska su spremne da izvrše kada Netanjahu ili njegova stranka preduzmu buduće destabilizujuće akcije.

Kriza samo zbog reforme pravosuđa?

Kriza u Izraelu nije nastala samo zbog reforme pravosuđa, piše "Politiko". Netanijahu se vratio na vlast krajem prošle godine, nakon poslednjih u nizu naizgled beskonačnih izbora. Mnogi su zabrinuti da će koalicija krajnje desnice koja je sada zadužena za zemlju, od kojih neki članovi imaju ekstremne verske stavove, potkopati prava sekularnih Izraelaca, a pogotovo prava izraelskih Arapa, Palestinaca i drugih.

Povrh svega, mnogi njegovi kritičari sumnjaju da je glavni razlog zašto Netanijahu podstiče reviziju pravosuđa i druge inicijative koje žele njegovi krajnje desničarski partneri taj da ga na kraju zaštite od krivičnog gonjenja na izraelskim sudovima, gde se suočava sa optužbama za korupciju.

Kako na sve ovo reaguju Bajden i njegovi saradnici? Veoma, veoma oprezno, piše "Politiko".

Uglavnom, zvaničnici Bajdenove administracije su se trudili da svoje razgovore sa Izraelcima zadrže privatnim, a čak i tada imaju tendenciju da kažu nešto javno, stavove iznose na pažljivo sročen način.

Administracija je — često na šifrovan način — upozorila Netanijahua da treba da zaštiti izraelsku demokratiju. Administracija je takođe naglasila svoju podršku pravima LGBT i palestinskih prava na način koji je osmišljen da signalizira Netanijahu da treba da obuzda svoje ekstremističke saveznike.

Zvaničnici administracije rekli su da će Netanjahua smatrati odgovornim za svoju koaliciju, ističući da on insistira da on ima glavnu ulogu. A najviši zvaničnici administracije odbili su da se sastanu sa ekstremno desničarskim ličnostima koje okružuju izraelskog premijera.

Ali Bajdenova administracija takođe insistira na tome da je njena posvećenost bezbednosti Izraela gvozdena. Predsednik je dugo rekao da neće postavljati uslove za milijarde dolara bezbednosne pomoći koju SAD pružaju Izraelu, i nema znakova da je promenio mišljenje o tome.

Dok administracija insistira na tome da ima određene poluge moći nad Izraelom — kao što je pomoć u borbi protiv napada na Ujedinjene nacije ili pomoć u dubljoj saradnji sa nekim arapskim državama — realnost je da se uglavnom držala retorike kao svog glavnog oružja.

Pitanje je da li američka retorika ima uticaja. "Politiko" piše da nema, navodeći da je pre samo nekoliko dana Bajden razgovarao sa Netanijahuom, a Bela kuća je naglasila da je Bajden želeo da Izrael pronađe kompromis po pitanju reforme pravosuđa jer je to ključno za očuvanje izraelske demokratije.

"Demokratska društva su ojačana istinskim proverama i ravnotežama, i da temeljne promene treba slediti uz najširu moguću bazu narodne podrške", navodi se u saopštenju Vele kuće.

Ali u danima nakon toga, nije bilo znakova da je Netanijahu uzeo k srcu Bajdenova upozorenja. Izraelski lider je nastavio sa planovima za reformu pravosuđa. Tek kada je Netanijahuova koalicija počela da puca usred pritiska naroda, on je prošlog vikenda počeo da preispituje svoj stav.

Koje faktore Bajden mora da uzme u obzir kada se bavi Izraelom?

Prvo, tu je čisti aspekt nacionalne bezbednosti. Izrael je ključan partner Sjedinjenih Država na Bliskom istoku, posebno kada je reč o razmeni obaveštajnih podataka o različitim faktorima u regionu.

Ovo je posebno važno u vezi sa Iranom, dugogodišnjim protivnikom SAD i Izraela koji ima nuklearni program.

Drugo, Sjedinjene Države su uvek bile čvrst partner Izraelu otkako su stvorene kao domovina za jevrejski narod koji je bežao od progona u Evropi i šire.

Bajden je decenijama bio zastupnik Izraela, piše "Politiko" dodajući da on iskreno voli zemlju i mnoge uspehe koje je postigla u svom kratkom postojanju. Bajden je često hvalio svoje prijateljstvo sa Netanijahuom, čak i kada je ovaj to prijateljstvo testirao.

Izrael je takođe retka demokratija na Bliskom istoku. Mnogi američki zvaničnici takođe žele da zadrže dobre veze sa Izraelom, delimično kako bi se rešio dugotrajni izraelsko-palestinski sukob, koji je palestinski narod decenijama ostavio u bedi.

Treće, postavlja se pitanje kako bi se stvari mogle odigrati u američkoj predsedničkoj kampanji 2024.

Dugi niz godina postojala je široka dvostranačka podrška Izraelu u Sjedinjenim Državama, i svaki predsednik koji je kritikovao zemlju rizikovao je da bude napadnut od članova sopstvene stranke. 

Uopšteno govoreći, demokrate su i dalje snažne pristalice Izraela. Ali poslednjih godina među demokratama raste zabrinutost zbog izraelskog tretmana Palestinaca.

Netanijahuov svesrdni zagrljaj bivšeg predsednika Donalda Trampa naljutio je mnoge demokrate. Sastav njegove nove vlade takođe je uznemirio čak i neke od njegovih najjačih demokratskih pristalica, sugerišući da bi Bajden mogao da oseti pritisak svoje stranke da bude oštriji prema Izraelu u budućnosti.

image