Svet

Francuska udvostručuje isporuku NATO granata za Ukrajinu

Francusko ministarstvo odbrane razmatra da ukrajinskoj vojsci pošalje protivvazdušni raketni sistem "samp/T", i da ponovi slanje novca kroz fond za pomoć Kijevu
Francuska udvostručuje isporuku NATO granata za Ukrajinu© Tanjug/ AP Photo/Roman Chop

Francuska će Ukrajini isporučiti dvostruko više NATO granata od 155 milimetara, rekao je ministar odbrane Sebastijen Lekornu u intervjuu za francuski list "Figaro".

"Poslaćemo Kijevu i vojnu opremu potrebnu za kontraofanzivu Ukrajine, i udvostručićemo isporuku granata kalibra 155 milimetara, od kraja marta ćemo im slati dve hiljade mesečno", rekao je on.

Pored toga, prema rečima ministra, u bliskoj budućnosti će Oružanim snagama Ukrajine biti predat protivvazdušni raketni sistem "samp/T", a uz to se razmatra da se ponovi slanje novca kroz fond za pomoć Ukrajini. Ovu odluku podržava predsednička većina u donjem domu parlamenta, s obzirom da je ranije izdvojenih 200 miliona evra već potrošeno, rekao je načelnik Ministarstva odbrane.

Lekornu je prošle nedelje rekao da Francuska planira da udvostruči vojnu proizvodnju do kraja godine, a kako prenose "RIA Novosti" Ministarstvo odbrane dogovorilo je sa vojno-industrijskim kompanijama povećanje proizvodnje municije kako za Oružane snage Ukrajine tako i za sopstvenu vojsku, kao i da na svojoj teritoriji nastavi proizvodnju oko 20 vrsta strateški važnih vojnih proizvoda.

image