Veća opasnost od terorizma u Severnoj Irskoj, napad vrlo verovatan

Promena statusa u Irskoj dolazi uoči posete predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena

Vlada Severne Irske saopštila je da pretnja od terorizma povećana sa "značajnog" na "ozbiljan", što znači da je napad vrlo verovatan.

Sekretar Severne Irske Kris Hiton-Haris rekao je u Donjem domu da je odluku donela Služba bezbednosti (MI5), nezavisno od ministara. Naveo je da bi javnost trebalo da bude oprezna, ali ne i uznemirena.

U pisanoj izjavio ministrima naglasio je da je "MI5 povećao nivo pretnje od terorizma i da bi građani trebalo da izveštavaju policiju o svim svojim zabrinutostima".

Potez Službe bezbednosti usledio je mesec dana nakon što su maskirani naoružani napadači pucali u policijskog inspektora Džona Koldvela u Omahu, okrug Tajron. Inspektor je napadnut dok se sa sinom vraćao sa fubalskog treninga i nalazi se u bolnici, u kritičnom, ali stabilnom stanju.

Kada je u pitanju ostatak Ujedinjenog Kraljevstva, nivo pretnje od terorizma je "značajan", što znači da je mogućnost napada "verovatna.

Velika Britanija ima pet nivoa pretnji od terorizma:

Nizak - napad je malo verovatan
Umeren – napad je moguć, ali nije verovatan
Značajan – napad je verovatan
Ozbiljan – napad je vrlo verovatan
Kritičan – napad je vrlo verovatan u bliskoj budućnosti

Promena statusa u Irskoj dolazi uoči planirane posete predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena povodom obeležavanja 25. godišnjice Sporazuma iz Belfasta sledećeg meseca.

Šef policije Sajmon Birn rekao je da je ovaj potez "deo tekućeg procesa praćenja nivoa pretnje u Severnoj Irskoj, koji sprovodi MI5".

"Nemilosrdno ćemo goniti one koji žele da nanesu štetu i terorišu naše zajednice, i napadaju oficire i osoblje policije", dodao je Birn.