Svet

Francuska i dalje u haosu: Zauzeta železnica, zatvoreni muzeji, pršte vodeni topovi i suzavci (VIDEO)

Najgore je bilo u Nantu, gde je policija prijavila da je gađana predmetima, gde je odgovorila suzavcem
Francuska i dalje u haosu: Zauzeta železnica, zatvoreni muzeji, pršte vodeni topovi i suzavci (VIDEO)www.globallookpress.com © AP Photo/Thibault Camus

Protesti i štrajkovi protiv penzione reforme u Francuskoj nastavljeni su i danas širom zemlje, a demonstranti su zauzeli i železnice. Vlada upozorava na prisustvo radikalnih elemenata koji, kako kažu, žele da "unište, povrede i ubiju policajce i žandarme".

Štrajkači železničari upali su i blokirali šine na jednoj od glavnih stanica Gar de Lion. Oni su marširali iza transparenta "Policija sakati. Ne praštamo!"

Primetno je pojačano policijsko prisustvo zbog straha od nasilja na ulicama većih gradova, posebno Pariza gde se okupilo više hiljada ljudi.

Ajfelov toranj i Muzej Luvr, svetski poznate turističke atrakcije, zatvorene su, a od 13.000 pripadnika policije koji su raspoređeni na sprečavanju haosa širom Francuske, čak polovina skoncentrisana je u prestonici.

 U Lilu su demonstranti gađali jajima snage bezbednosti koje su čuvale kuću jednog od poslanika koji se zalaže za podizanje starosne granice za odlazak u penziju.U Renu je policija upotrebila vodeni top, u Nantu - suzavac i pendreke.

Uprkos novim molbama sindikata i zahteva koji stižu od razjarenih građana zbog zakonske starosne granice za odlazak u penziju koji se sa 62 godine podiže na 64, francuski predsednik Emanuel Makron, koji je iskoristio ustavnu moć da donese zakon mimo glasanja u parlamentu, izgleda da ostaje veran reformi.

"Svi su ljuti. Imam 26 godina i pitam se da li ću se ikada penzionisati", rekao je za AP putnik voza koji je zastao kako bi propustio demonstrante sa parolama protiv Makrona, Vlade i penzione reforme.

On je rekao da podržava štrajkove uprkos njihovom uticaju na transport i druge usluge.

Najgore je bilo u Nantu, gde je policija prijavila da je gađana predmetima i da je odgovorila suzavcem.

Neki demonstranti, aktivisti za ljudska prava i Makronovi politički protivnici navode da su policajci koristili prekomernu silu protiv demonstranata. Policijsko nadzorno telo istražuje više tvrdnji o prekršajima policajaca.

Makronova vlada tvrdi da će francuski penzioni sistem pasti u deficit bez reformi, zbog niže stope nataliteta i dužeg životnog veka u mnogim bogatijim zemljama.

Njegovi protivnici kažu da bi dodatno finansiranje penzija moglo biti obezbeđeno iz drugih izvora, te da nije bilo neophodno da se radnici kasnije šalju u penziju.

U štrajku su radnici Železnica i Gradske čistoće, zbog čega su gradske ulice pretrpane smećem.

image