Svet

Evropska komisija: Zemlje EU treba da dele gas

Evropska komisija predložila je da se u okviru novog paketa mera u borbi protiv energetske krize članice EU obavežu da će međusobno deliti gas u slučaju vanredne situacije, kako bi se izbegla konkurencija unutar bloka
Evropska komisija: Zemlje EU treba da dele gas© TANJUG FOTO/ AP Photo/Jean-Francois Badias

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala je zemlje članice EU da zajednički kupuju gas kako bi izbegle međusobnu konkurenciju i povećanje cena.

"Umesto da se međusobno nadmeću, Evropljani bi trebalo da kupuju gas zajedno, na nivou EU. Ovo radimo jer smo naučili lekciju. U avgustu smo to bukvalno videli, na vrhuncu sezone popunjavanja gasnih skladišta, kako su se države članice nadmetale, a cene su skočile", rekla je Fon der Lajen na sednici Evropskog parlamenta u Strazburu.

Njeni komentari dolaze samo dan nakon što je EK objavila novi hitni paket mera čiji je cilj snižavanje cena gasa i obezbeđivanje snabdevanja EU energijom tokom zime. Zajednička kupovina gasa je deo plana, kao i uvođenje obavezujućih "podrazumevanih pravila" za zemlje članice da dele gas u slučaju nužde.

Fon der Lajen je podsetila i na činjenicu da su neke zemlje članice više zavisne od ruskog gasa, a da je situacija posebno izazovna za zemlje centralne Evrope koje nemaju izlaz na more.

"Osim toga, na našem jedinstvenom tržištu sa visoko integrisanim lancima snabdevanja, poremećaj u jednoj državi članici ima ogroman uticaj na sve države članice. Dakle, deljenje gasa u krizi je ključno", rekla je predsednica EK.

image