Evropska komisija: Zemlje EU treba da dele gas

Evropska komisija predložila je da se u okviru novog paketa mera u borbi protiv energetske krize članice EU obavežu da će međusobno deliti gas u slučaju vanredne situacije, kako bi se izbegla konkurencija unutar bloka

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala je zemlje članice EU da zajednički kupuju gas kako bi izbegle međusobnu konkurenciju i povećanje cena.

"Umesto da se međusobno nadmeću, Evropljani bi trebalo da kupuju gas zajedno, na nivou EU. Ovo radimo jer smo naučili lekciju. U avgustu smo to bukvalno videli, na vrhuncu sezone popunjavanja gasnih skladišta, kako su se države članice nadmetale, a cene su skočile", rekla je Fon der Lajen na sednici Evropskog parlamenta u Strazburu.

Njeni komentari dolaze samo dan nakon što je EK objavila novi hitni paket mera čiji je cilj snižavanje cena gasa i obezbeđivanje snabdevanja EU energijom tokom zime. Zajednička kupovina gasa je deo plana, kao i uvođenje obavezujućih "podrazumevanih pravila" za zemlje članice da dele gas u slučaju nužde.

Fon der Lajen je podsetila i na činjenicu da su neke zemlje članice više zavisne od ruskog gasa, a da je situacija posebno izazovna za zemlje centralne Evrope koje nemaju izlaz na more.

"Osim toga, na našem jedinstvenom tržištu sa visoko integrisanim lancima snabdevanja, poremećaj u jednoj državi članici ima ogroman uticaj na sve države članice. Dakle, deljenje gasa u krizi je ključno", rekla je predsednica EK.